->
Yutkunma da zorluk çekme başta olmak üzere, sık sık iltihaplanana bademcikler çevredeki organlarında zarar görmesine neden olduğundan, ameliyatla alınması gerekir. Peki gerçekten bademcik ameliyatı riskli midir? Eğer riskliyse bu riskler nelerdir? Kafalarda soru işareti bırakan bu soruların yanıtları.
Ağzın içinde ve iki yanında bulunan, savunma sisteminin bir parçası olan lenfoid dokudaki bademcikler, çeşitli mikrop ve bakterilere maruz kaldıklarında iltihaplanır ve şişer. Bademciklerin hem şişmesi hem de iltihap kapması hastalarda çeşitli sıkıntıların yaşanmasına sebep olur. Bazı kişiler bademcik ameliyatına korka korka girer, bazıları da riskli olduğunu düşünerek ameliyat olmaya bir türlü yanaşmaz
Bademcik ameliyatı riskli mi geçer?
Bademcik ameliyatı özellikle çocuğa uygulanacaksa, mutlaka genel anestezi kullanılır. 18 yaş üzerinde olan ve ameliyata uyum sağlayabileceğini düşünen yetişkinler de genellikle lokal anestezi tercih edilir. Donanımlı bir ameliyat odasında uzman hekimlerce başarılı bir şekilde bademcik ameliyatı gerçekleştirilir.
Risk her ameliyat için vardır. Bazılarında küçük bazılarında da büyük riskler bulunur. Bademcik ameliyatında da her ameliyatta olduğu gibi bir risk bulunur. Bu risk genel anesteziden kaynaklanacağı gibi bireyin kendisinden kaynaklı da olabilir.
Ameliyat bitiminde kesi yerinde iki saha açık bırakılır ve bu bölgenin kabuklaşıp iyileşmesi için bir süre beklenir. Bu süre zarfında herhangi bir kanama husule gelirse, bademcik ameliyatı için en büyük risk bu olur. Ancak günümüzde teknolojinin ilerlemiş olması bu riski minimuma indirmektedir.
Bir önceki yazımız olan Vitamin takviyeleri zararlı mı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: yetiskinlerde bademcik ameliyatı tehlikeli midir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.