->
Bu yapılar
a) bağ dokusu lifleri,
b) bağ dokusu lifleriyle bağ dokusu hücreleri arasında kalan uzayı dolduran özemin maddesidir.
Bazı bağ dokusu hücreleri, bu dokudan kana, kandan da bağ dokusuna geçebilme yeteneğine sahiptirler.
BAĞ DOKUSU:
Bir apartmanla insan vücudunu karşılaştıracak olursak, apartmanın yapısına giren tuğlaları insan organizmasını kuran hücrelere, apartmanı taşıyan beton kiri ve sütunları, tuğlaları birbirine yapıştıran çimen toyu ve duvarları örten sıvayı da insan organizmasındaki bağdokusuna benzetebiliriz.
Bağ dokusu kabaca incelendiğinde, bu dokunun bağ dokusu hücreleri ve bunların arasını dolduran hücrelerarası maddeden kurulmuş olduğu görülür. “Hücre dışı matriks” denilen bu madde başlıca iki yapıdan oluşmuştur. Hücrelerarası madde, bağ dokusu hücreleri tarafından sentez edilir. Ayrıntılara girmeden önce bağ dokusunun iki önemli görevini vurgulayalım
Bağ dokusu, insan organizmasındaki bütün dokuların yapısına katılarak onların destek dokusunu oluşturur. Bazı özel bağ dokusu hücreleriyse insan organizmasını mikroplara ve bazı yabancı maddelerin zararlı etkilerine karşı korurlar.
BAĞ DOKUSU HÜCRELERİ: Bağ dokusu başlıca altı çeşit hücre içerir, bunlar 1) Fibroblast hücreler 2) Yağ hücreleri 3) Pigment hücreleri 4) Mikrofaj hücreleri 5) Plazmositler ve Lenfositler ve 6) Mast hücreleridir.
BAĞ DOKUSU MATRİKSİ: Bağdokusu matriksi daha önce değindiğimiz gibi, bağ dokusu lifleri ve zemin maddesinden oluşmuştur.
BAĞ DOKUSU LİFLERİ: Bağ dokusu liflerin: beton kiriş ve sütunlardaki demir çubuklare benzetebiliriz. Kollagen lifleri, elastin lifleri vt retikulin lifleri olmak üzere başlıca üç çeşit ba| dokusu lifi vardır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.