->
Gerçek olan, vücutta her zaman tümör hücrelerinin ortaya çıktığıdır. Organizmanın tümörle savaşma yeteneği, o kişinin bağışıklık sistemini denetleyen genlerine bağlıdır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE KANSER: Tümörlerle vücudun bağışıklık sistemi arasındaki etkileşim, henüz tüm ayrıntılarıyla bilinmemektedir. Organizmanın bağışıklık sistemi bu tümör hücreleriyle başede-bildiği sürece, kişide tümör gelişmemektedir. Bu hücreler vücuda yabancı, yani antijen özelliktedir
Bağışıklık sistemi tümöre karşı güçlü olan bir kişide bile, tümör belli bir hacme ulaşırsa, bağışıklık sistemi birşey yapamaz duruma düşer. Tümörün cerrahi yolla küçültülmesi ya da çıkartılmasıyla bağışıklık sisteminin tümör hücrelerine karşı yeniden etkinlik kazandığı düşünülmektedir.
Bazı tümör hastalarında, rastlantı sonucu gelişen bir bulaşıcı hastalıktan sonra tümörün gerilediği, hatta kaybolduğu görülmüştür. Bu durum, bulaşıcı hastalığın hastanın bağışıklık sistemini uyarmasından kaynaklanmaktadır. Bu gibi olaylardan bağışıklık sisteminin uyarümasıyla tümörle savaş yolları denenmiş ve bazı olumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Her tümör bir antijendir ve bunlara karşı özel antikorların üretilebilmesi gerekir. Bu başarüa-bildiğinde, kanser sorununun çözümünde çok önemli bir adım atılmış olunacaktır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.