->
Daha önce hiç tadına bakmadan sevmiyorum dediğiniz bamyanın bir kez tadına bakmanızı tavsiye ederim. Ancak faydaları önemsenmeden bir kenara itilen bamya, ülkemizde tüketilen sebzelerden en faydalılar arasında diyebiliriz.
Bamya, pek çok insan tarafından faydalı olup olmadığı hiç önemsenmeyen, kenara atılan ve neredeyse pek çok kişinin mutfağına bir kez dahi girmemiş sebzelerden birisidir. Hele ki bamyanın faydalarını okuduktan sonra emin olun bu sebzeye mutfağınızda yer vereceksiniz. Hatta kimileri bamyanın hiç tadına bakmadan, tadının nasıl olduğunu bilmeden sevmediğini söyleyen ve tüketmeyenler dahi var
Bamyanın faydaları
İşte bamyaya karşı ön yargınızı ve yanlış tutumunuzu yıkacak olan mucizevi faydalar:
Bamya hem çözünür hem de çözünmez lifler içerdiğinden, çözülebilir lifler ile bağırsak safra asitlerine bağlanmakta, kolesterol emilimini ve metabolik toksinleri önlemekte, kalp hastalığına karşı olan riskleri minimalize etmekte ve sindirim sistemi sayesinde vücuttaki zehirli maddeler olan toksinlerin dışarıya atılmasına muavenet etmektedir.
Ülser hastalığı olanların bamya yemesi, bu hastalıktan kurtulmalarına yardımcı olmaktadır, çünkü sindirim sistemindeki asit bamya ile nötralize edilmektedir.
Bamya aynı zamanda tam bir A vitamini, beta karoten, ksantin ve lutein gibi flavonoid antioksidan zenginidir ve bu zenginliği sayesinde retinayı korumakta, gözde katarakt gelişimini önlemektedir.
Depresyon başta olmak üzere, stres ve anksiyete gibi sorunların görülme riskini azaltır, sinir sistemini korur, vücuttaki enfeksiyonları tutar, serbest radikallere karşı savaş verir, içerdiği K vitamini ile kemikleri korur ve yıprandığında yeniden inşa eder.
Vücutta herhangi bir kanama söz konusu olduğunda kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için gerekli olan K vitamini bamyada bulunmaktadır. Kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi minerallerde bakımından da zengin bir sebzedir. Lif oranı yüksek olduğu için kilo vermeye yardımcı, kolesterolü düşürücüdür.
Bir önceki Börülcenin faydaları nelerdir? başlıklı konumuzda börülce hangi hastalıklara iyi gelir, börülce nelere iyi gelir ve börülcenin faydaları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bamyanın kireçlenmeye faydası, bamya faydalar, bamya sağlığımız açısından önemi ve hangi hastalıklara iyi gelir, bamyanın zararları, wireli bamya
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.