->
Zürich Üniversitesi’nde Ernst Fehr ve ekibi, şimdi ilk kez beyin anatomisi ve özgecil davranış arasında bir bağlantının bulunduğunu kanıtladı.
Niçin bazı insanlar bencilken, diğerleri özgecil? Eski araştırmalar sonucunda cinsiyet, gelir veya eğitim gibi sosyal kategorilerle, farklı özgecil davranışların neredeyse hiç açıklanamayacağı anlaşılmıştı.
Özgecilik kendini beyinde de gösteriyor: Başkalarını daha fazla düşünerek yaşayanların tepe ve şakak lopları arasındaki geçiş bölgesinde, daha fazla gri beyin maddesi var (Neuron).
beyin ve davranis Başkalarını düşünenlerin beyninde daha fazla gri madde varZürich Üniversitesi bilim insanları ilk kez, beyin anatomisi, beyin etkinliği ve özgecil davranış arasında bir bağlantının olduğunu gösterdi. Fakat daha yeni sinirbilim araştırmaları, beyin yapısındaki farklılıkların, farklı kişilik özellikleri ve yeteneklerle ilişkili olabileceğini göstermişti
Daha önceki araştırmalardan empati yetisinin, tepe ve şakak lopları arasındaki geçiş bölgesiyle ilintili olduğu biliniyordu. Özgecilik de bu yetiyle sıkı sıkıya ilişkili olmalıydı. Bilim insanları bu yüzden bu geçiş bölgesindeki bireysel farklılıkların, farklı özgecil davranışlarla bağlantılı olduğunu tahmin ettiler. Daha özgecil davranan kişilerin tepe ve şakak lopları arasındaki geçiş bölgesinde daha fazla gri beyin maddesi bulunuyor diyor Yosuke Morishima. Para paylaşımına dayanan testler sırasında, katılımcıların beyin etkinliklerinde de farklılıklar görülmüş. Bencil insanlarda, kulağın arkasında yer alan bu küçük beyin bölgesi çok küçük değerlerde bile etkinleşirken, özgecil kişilerde değer çok yüksek olduğu zaman etkinleşiyor. Bu beyin bölgesi en fazla, insanların özgecil davranmak için daha çok çaba sarf etmeleri halinde etkinleşiyor. Çünkü o anda insanın doğal benmerkezciliğinin aşılması için bu beyin bölgesinin etkinleştirme ihtiyacı doğuyor.
Fehr sonucun heyecan verici olmasına karşın, yine de özgecil davranışların tamamen biyolojik olarak belirlendiğinin sanılmaması gerektiğini vurguluyor. Gri beyin maddesinin hacmi sosyal süreçlerden de etkileniyor. Fehr’e göre bu sonucu, uygun antrenmanlarla veya sosyal normlarla, özgecilik için önemli olan beyin bölgesinin büyültülüp, büyültülmeyeceği sorusunu ortaya attı.
CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.