->
Sırlarla dolu ve yıllardır hiçbir bilim insanının çözemediği beyin hakkında son zamanlarda geniş bilgiler elde edildi.
Bebeğin anne karnındayken aldığı genetiğin yanı sıra, doğumdan sonra alacakları da beynini geliştirip zekasını şekillendiriyor. Bu sayede çocuklarımıza beyin fonksiyonlarını nasıl kullanması gerektiğini öğreterek onları geleceğin zeki çocukları yapabileceğiz. Bebeğinizin zihinsel kapasitesini artırmak ve zeki bir çocuk olması için sizlere önemli görevler düşüyor. Beynin yapısı ve bölümleri hakkında edinilen bu bilgiler, beyin gelişimini sağlamak için tam ihtiyacımız olan bilgilerdir
Beyin içerisinde sinir hücreleri yer alır ve bu hücreler birbiri ile iletişim sağlamaktadır. Bebekler yeni dünyaya geldiklerinde yetişkin bir insana oranla daha çok hücreye sahiptirler. Bebeğin ilk doğduğu yıllarda sinir hücreleri her deneyim ve uyarıcı karşısında birbirleri arasında bağlantı kurarak iletişim sağlarlar. Sürekli sağlanan bu bağlantı kalıcı olarak büyük bir ağa dönüşür. İşte bu ağ, bebeğin yaşamı boyunca kullanacağı zihinsel kapasitedir. Bu nedenle bebeklik döneminde zihinsel gelişim son derece önemli bir konumdadır.
Beyin sağ ve sol olmak üzere iki gruba ayrılır. Her iki bölümünde kendine has işlevleri vardır. Sağ beyinde bilgiler resimle birlikte bütün olarak işlenir, semboller kullanılır ve renkler algılanır. Sağ beyin sezgicidir. Dokunmaya, müzik ve vücut diline tepki verirken; duygusal ve yaratıcıdır da. Hisleri takip eder, vücut sol tarafındaki organları ve hareketleri kontrol eder, görerek ve duyarak öğrenir. Sol beyin ise; konuşma ve dil merkezi olarak bilinir. Mantıklı, analitik ve sistematiktir. Ayrıntılara dikkat eder, sayısal işlemleri hesaplar, sebep-sonuç ilişkisi kurar, bilgiyi ardışık ve doğrusal işler. Vücudun sağ tarafındaki organ ve hareketleri kontrol eder.
Beynin her iki tarafı bütünsel olarak kullanıldığı zaman çok büyük etkiler ortaya çıkar. Bu kişilerin zihinsel kapasiteleri oldukça fazladır. Bebeklerin zekasını geliştirme yollarından en önemlisi, her iki tarafında kullanılmasını sağlamaktır. Bebeklerin ilk doğduğu yıllardan itibaren sağ ve sol beynin kullanılması desteklenmelidir.
IQ testleri, klasik eğitimler, mantıksal oyunlar, yaratıcı çözümler geliştirmesini sağlayacak ortamlar beynin her iki tarafının da gelişmesine yardımcı olacaktır. Okul öncesi dönemler çocuk zekasının gelişmesi için en uygun yıllardır.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bebegin zekasini gelistirmek için, bebeğin zekasını nasıl atırmak olur, bebek zekasını geliştirmenin yılları
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.