Bebeğiniz İçin Güvenli Bir Ev Ortamı Hazırlayın

Bebeğiniz İçin Güvenli Bir Ev Ortamı Hazırlayın
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, küçük çocuk yaralanma ve ölümlerinin önemli bölümünün önlenebilen kazalara bağlı olduğu belirtildi. 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne, bebek ve çocuklar için yapılan acil çağrıların yüzde 79’unun ev kazaları ve yaz döneminde yaşanan boğulmalara bağlı olduğu ifade edilen açıklamada, “Yaralanma ve ölümle sonuçlanan ev kazalarına yönelik alacağınız önlemlerle bebek ve çocuklarınızın güvenliğini büyük ölçüde sağlayabilirsiniz. Bu nedenle ailelerin ev içinde mümkün olan bütün önlemleri almaları gerekiyor” denildi.

Çocuk acil servislerine yapılan başvuruların başta gelen nedeninin, yüzde 36 oranı ile bebek ve çocukların düşmeleri sonucu oluşan travma ve boğulmalar olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Merdivenler, pencere ve mobilyalar, bebek ve çocuklar için risk faktörlerinin başında geliyor. Sandalye ve diğer tüm mobilyaların pencerelerden uzakta olması, yüksek binalarda pencerelere takılacak parmaklıklar, emekleyen ve yeni yürümeye başlayan bebeklerin merdivenlerden uzak tutulması, bebeğin uyuduğu veya bulunduğu yatağın kenarlarının mutlaka korumalı olması, düşmelere yönelik alınacak önlemlerden bazılarıdır.”

TOPLU İĞNE, DÜĞME, BONCUK

3 yaş altı çocukların solunum yollarının çok dar olduğu, bebek ve çocukların çoğu zaman cisimleri ağızlarına aldıkları belirtilen açıklamada, bu nedenle de boğulma risklerinin yüksek olduğu kaydedildi. Ev ortamı, bebek ve çocukların sağlıklarını ve yaşamlarını tehdit eden birçok riski de barındırmaktadır
Kuruyemişler, mısır, şeker ve sosis gibi küçük ve yuvarlak hatlı tüm besinlerin, bebek ve küçük çocuklar için boğulma riski taşıdığı ifade edilen açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:

“Toplu iğne, mücevher, düğme, boncuk, tespih ve diğer tüm küçük cisimleri, bebek ve küçük çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun. Bebek veya çocuğunuzun oynadığı oyuncakların yaşına uygun olmasına dikkat edin ve oyuncaklarını düzenli olarak kontrol edin. Bebeklerin birkaç santimetre derinliğindeki suda bile boğulabileceğini unutmayın. Bu nedenle içi su dolu küvet, leğen veya kovalar bile, bebekler için çok büyük tehlikeler içerebilir. Bu yüzden kova, küvet ve leğenleri boş tutun. Bebek veya küçük çocuklar yıkanırken, kapı veya telefona yanıt vermek için onu yalnız bırakmayın. Çocuğunuz tuvaletteyken mutlaka yanında olun.”

Çocukların çok çabuk boğulabileceği, su altında 2 dakika kalan çocuğun bilincini yitirebileceği ve kalıcı beyin hasarlarına maruz kalabileceği vurgulanan açıklamada, “Özellikle yaz aylarında deniz ve havuz kenarında oynayan bebek ve çocuklara nezaret edin. Onları deniz kenarında yalnız bırakmayın. Su kenarlarında kayalık ve taşlık zeminler kayganlaşarak bebek ve çocukların kayarak suya düşmesine yol açar. Bu nedenle yeni yürümeye başlayan bebeklerinizi ve oyun oynamak isteyen çocuklarınızı korumasız su kenarlarından uzak tutun” denildi.

ZEHİRLENME, YANIK VE YANGINLAR

Bebek ve çocukların maruz kaldığı ev kazalarının yüzde 34’ünün zehirlenme, yanık ve yangınlar sonucu oluştuğu ifade edilen açıklamada, tüm ilaç, kimyasal ve temizlik maddelerinin, bebek ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve orijinal kaplarında saklanması önerildi. Açıklamada, “Su, süt, kola ve yoğurt kaplarını, bu maddelerin saklanması amacıyla kullanmayın. Unutmayın yaptığınız bu kap değişikliği, bebek veya çocuğunuz tarafından bilinmemekte ve onlar için çok büyük riskleri de beraberinde getirmektedir” denildi.

Gaz ve soba zehirlenmelerine karşı önlem alınması istenen açıklamada, kibrit, çakmak ve ocakların da çok büyük kaza ve yangınlara yol açabildiği vurgulandı.

Genellikle dikkate alınmayan bir tehlike kaynağının da elektrik olduğu belirtilen açıklamada, 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne bu konuda yapılan acil çağrıların yüzde 6’sı elektrik çarpmalarına bağlı olduğu kaydedildi. Açıklamada, evde açık elektrik kabloları bırakılmaması, tesisatın düzenli gözden geçirilmesi, elektrik prizlerinin kapatılması, elektrikli ev aletlerine karşı dikkatli olunması gerektiği ifade edildi.

Ateşli silahların, bebek ve çocuklara yönelik önemli riskleri beraberinde getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Evinizde ateşli silah varsa silahı boş saklayın. Silahın emniyetini sürekli kapalı tutun. Silahları bebek ve çocukların ulaşamayacağı kilitli bir yerde tutun. Ateşli silahınızı bebek veya çocuğunuzun yanında kesinlikle çıkarmayın ve temizlemeyin” uyarılarında bulunuldu.

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.