->
Bu organ rahim içinde, bebekle aynı zamanda gelişerek, rahi-min iç duvarına yerleşmiş olarak, bebeğin yanında bulunur. Anne ile bebek arasındaki her türlü madde alışverişi plasenta (son, eş) adlı organ aracılığıyla gerçekleşir.
BEBEK ANNE İÇİNDE NASIL BESLENİR -NASIL HAVA ALIR?: Bebeğin anne karnında, daha doğrusu rahim içinde yaşammı ve gelişimini sürdürebilmesi için hem havaya, yani oksijene hem de temel besin maddelerine gereksinimi vardır. Ayrıca kendisi için zararlı maddeleri de dışarı atması gerekir. Bebek bütün bu madde alışverişini anne ile yapmaktadır
Gebelik boyunca doğuma kadar görev yaparak, doğumdan sonra görevi sona erdiğinden, bebeğin doğumunu izleyen genellikle 5-10 dakika içinde rahim kasılmaları ile dışarıya atılır. Plasentada anne ile bebek kanı karşı karşıya gelirler, fakat birbirleri ile karışmazlar. Burada madde alışverişi yaptıktan sonra anne kanı anneye, bebek kanı da yeniden bebeğe geri döner. Ayrıca bu organın hormon yapımı gibi başka önemli görevleri de vardır. Plasentaya bebek kanı göbek kordonu ile, anne kanı ise rahimdeki kan damarları aracılığıyla ulaşır. Göbek kordonu içindeki damarlar aracılığıyla plasentaya giden bebek kanı oradan gereksinim duyduğu maddeleri alır ve kendisi için zararlı, atılması gerekli maddeleri de anne kanma verir. Bebeğin aldığı maddeler, büyümesi ve gelişmesi için gerekli su, oksijen, tuz, protein, kalsiyum, demir ve vitamin gibi maddelerdir. Anneye ise karbondioksit ve diğer madde artıklarını verir. Bebeğin anneden aldığı maddeler annede yeteri kadar olmasa bile, bebek gereksindiklerini sonuna kadar almaya çalışır, annesini düşünmez. Eskiden “her gebelik bir dişe mal olur” deyişi bu gerçekten kaynaklanmaktadır. Annede yeterli kalsiyum olmaması halinde, annenin dişlerindeki kalsiyum kana geçerek bebeğin gereksinimini karşılamaya çalışır. Böylelikle anne bebeğin gereksinimini karşılayabilmek için bir dişinden olur.
Bebeğin anne karnındaki solunumu, akciğerleri yoluyla değildir. Solunumun başlıca amacı oksijen alıp, karbondioksit vermektir. Bebek ise bunu, anne kanından doğrudan doğruya oksijen olarak almakta ve karbondioksit olarak yine anne kanma vermektedir. Diğer bir deyimle annesinin akciğerleri aracılığıyla solunum yapmaktadır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.