->
Bitkisel çaylar da rahatlamaya yardımcı olacaktır. Kişisel gelişimle ilgili son derece güzel kitaplar var, uygun bir şekilde seçerek onları okuyabilirsiniz.
“Kızarıyorum, heyecanlanıyorum, anlatacağım şeyi net olarak ifade edemiyorum”
Heyecan genelde pek çok kişinin yaşadığı bir durumdur.
Yaşamı içinde sosyal fobik mutlaka rahatlama egzersizlerine yer vermeli. Bedenini tanımalı, bedeninin kendisine verdiği mesajları iyi algılamalı! Meditasyon egzersizleri fayda sağlayabilir
Tezahürü herkeste farklı olur. Kimi kızarma şeklinde tepki verir; kimi ise terleme, titreme şeklinde bedensel tepkiler gösterir. Bu durumda bize gelenler düşüncelerinizi anlatamama durumundan bahsederler.
Bu kişiler söyleyeceklerini önceden aklından geçirip prova yapar.Buda kaygıyı daha da çok arttırıyor olabilir. Bu kişiler hata yapacağına dair endişeli bir durum yaşıyor olabilirler. Endişe açığa çıkmadan önce insanın içinde huzursuz bir kıpırtının oluşmasına sebebiyet verir. Huzursuzluk kelimelerle dışarı dökülmediğinde kişinin içine döner ve farkında olmadan daha büyük bir karmaşa içine sokar.
Bu yakınmayla gelenlere önce kişilik analizi sonrasında psikoterapi süreci içinde bazı gevşeme ve rahatlama egzersizlerini öğretmelidir. Bu kişiye fayda sağlayacaktır. Eğer bu durum o kişinin hayat kalitesini bozuyorsa ve üstüne psikiyatrik rahatsızlıklar da eklenmişse psikiyatristten de yardım almalıdır. Bir psikolog hiçbir koşulda ilaç verme yetkisine sahip değildir, ancak bir psikiyatrist ilaç verebilir. Aslında bu tarz tedavilerde en ideal yöntem aynı zamanda hem psikiyatristten hem de psikologdan yardım almaktır.
Sosyal fobi kişiyi ketler
Sosyal fobi hafif düzeyde yaşansa bile özellikle çok şey başarmak isteyen ve iş yaşamında gerçekten farklı şeyler yapmayı, daha yukarılara doğru çıkmayı isteyen kişileri büyük ölçüde ketleyebilir. Tek bir kişiyle iletişimi sürdürmek daha kolay iken kişiler fazlalaşınca kontrol yeteneği kaybolabilir. Hele kişi toplu mülakatlara girmek durumunda kalırsa orada birkaç kişi olduğundan endişesi artar. Kişi böyle durumlarda konuşmaktan çok düşünüp kendisini daha da fazla endişelendiriyor olabilir.
Sosyal fobikler mesajları iyi algılamalıdır
Kişinin sosyal fobisi üzerine gitmeye çalışması son derece takdire değerdir. Etrafınızda bulunan pek çok kişi belki de sosyal fobik olduğu halde bunu kamufle etmeye çalışıyor olabilir. Sosyal fobiklere kendinizi gözlemlemekten çok insanları da gözlemlemeni öneririz. Sosyal fobikler daha çok durumlarını kamufle etmeye çalışırlar.
Her insanın eksik tarafları vardır, önemli olan bu eksik tarafların farkına varıp onları sistemli şekilde düzeltmeye çalışmaktır. Kişi kendini geliştirme hakkında son derece güzel kitaplar var, uygun bir şekilde seçerek onları okuyabilir. Yaşamı içinde sosyal fobik mutlaka rahatlama egzersizlerine yer vermeli… Bedenini tanımalı, bedeninin kendisine verdiği mesajları iyi algılamalı! Meditasyon egzersizleri fayda sağlayabilir. Bitkisel çaylar da (adaçayı vb.) rahatlamaya yardımcı olacaktır.
KAYNAK: BUGÜN GAZETESİ / UZM. DR. SEMRA BARİPOĞLU- UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.