BEL AĞRISI Faydaları

BEL AĞRISI Faydaları
Bel ağrısı genellikle bir ağırlık kaldırdıktan ya da vücudun ani dönüşü gibi bir hareketten sonra birden ortaya çıkar. Bel bölgesinde ve bel ile kuyruksokumu arasındaki geçiş bölgesinde görülen bu şiddetli ağrılar, bazen tek ya da çift taraflı olarak kalçanın arka yüzüne ve kaba etlere doğru yayılır. Genellikle 25-30 yaşından sonra ortaya çıkar ve her yaştaki insanları etkileyebilir. Kişi tümüyle sağlıklıyken beliren bu akut biçiminde (akut lombalji), bel ağrısı çok şiddetli ve batıcı özelliktedir; hareket etmeyle, öksürme ve aksırmayla artar.
BEL AĞRISI
Bel ağrısı hem kadınlarda, hem erkeklerde çok sık görülen bir rahatsızlıktır

Ağrıya yol açan, omurlara yakın kasların, genellikle de tek bir yandakiîerin aniden şiddetle kasılması ve bütün omurga ile gövdeyi bir yana doğru eğriltme sidir (ağrılı omurga eğilmesi). Eğrilmeyle bu düzeyde bütün hareketler olanaksızlaşır ve omurlara yakın kaslara uygulanan basınç ve darbeler şiddetli ağrı verir.Bel ağrısı çok çeşitli hastalıklar sırasında ortaya çıkabilen bir belirtidir. Olguların büyük bölümünde ağrı kas kökenlidir; ani hareketlere, zorlanmalara, yorgunluğa, üşütmeye ve romatizmal hastalıklara bağlı olabilir.
Bel ağrısına yol açan Öbür nedenler arasında artroz, ankilozan spondilit, kemik veremi, doğumsal oluşum bozuklukları, omurga kırıklarından geriye kalan bozukluklar, birincil ya da ikincil omurga tümörleri, böbrek hastalıkları, belde aşırı lor doz (eyer eğrisi) oluşturan duruş bozuklukları ve bel fıtığı (disk kayması) sayılabilir.
Kronik bel ağrıları artrozlu bir omurun ya da yıkıma uğramış mt bir diskin omurga kanalına doğru çıkıntı yaparak omurga içi M. L sinir ağını hafif, ama sürekli bir sürtünmeyle uyarması sonucunda ortaya çıkar. Bazen yıkım evresindeki bir diskin lif si halkası yırtılır; esnekliğinin ve direncinin azalmasından kaynaklanan bu yırtılma sonucunda bütün disk kütlesi arkaya doğru bu yarıktan dışarı çıkar.
Kronik bel ağrılarının ortaya çıkmasında disk yıkımına bağlı mekanik uyarılmanın yanı sıra bazı başka etmenler de önemli rol oynar. Bunların başında sırt ve bel kaslarında bir yetmezliğin oluşması ile hastanın kilo alması gelir. Disk hastalıklarını saptamaya yönelik radyografide omurlar arasındaki boşlukta bir daralma ve omurların kenarlarında kemik çıkıntıları görülür. Disk hastalıkları birçok kişide bulunabilir, ama kasların güçlü ve gergin olması yakınmaların ortaya çıkmasını engeller.
Buna karşılık omur çevresindeki kaslar güç kaybına uğradığında ya da kişinin kilo alması gibi bir nedene bağlı olarak omurgayı çeşitli hareketlerinde desteklemek için daha çok çalışmak zorunda kaldığında kaslarla omurlar arasındaki denge bozulur ve hemen kronik bel ağrıları başlar.

Bel Fıtığı ve Bel Ağrıları


Zorlamaya bağlı akut bel ağrılarında rahat bir konumda yatarak dinlenmek en etkili tedavi yöntemidir. Ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçların kas gevşeticilerle birlikte verilmesi, masaj yapılması ve pomat sürülmesi de yararlıdır.
Uzun süren şiddetli ağrılarda basınca en duyarlı bölgelere anestezi uygulanabilir. Ağrı duyulan bölgeye yapılacak kortizonlu iğneler de uzun süreli bir iyileşme sağlayabilir. Dikkatle ve sakınarak yapılması gereken elle müdahalelerin iyileştirici etkisi geçicidir.
Kronik bel ağrılarında öncelikle bele gelen yükü azaltmak, ilaç tedavisi ve fizik tedaviyle ağrıları hafifletmek, kas güçsüzlüğünü gidermek gerekir. Özellikle karın kasları gevşek olan kadınlarda bel korsesi kullanılması iyi sonuç verebilir.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.