Beyin Kanaması Önceden Teşhis Edilebilecek mi?

Beyin Kanaması Önceden Teşhis Edilebilecek mi?
Murat Günel tarafından yapılan araştırmayla,  beyin kanamalarına yol açan anevrizmaya neden olan 3 gen bulundu. Dr. Murat Günel tarafından yapılan araştırmayla beyin kanaması önceden tespit edilecek.

Çalışmalarını ABD’deki Yale Üniversitesi’nde sürdüren Prof.

Prof. Dr
Araştırma sayesinde, anevrizma oluşma riski yüksek hastalar basit bir kan testiyle tespit edilerek, beyin kanamaları önlenebilecek.Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Damar Hastalıkları (Nörovasküler) Bilim Dalı Başkanı ve Beyin Genetiği Programı Direktörü Prof Dr. Murat Günel’in, aynı  üniversiteden Dr. Richard Lifton ve Türk doktorlar Kaya Bilgüvar, Yaşar Bayrı ve  Zülfikar Arlıer ile birlikte yürüttüğü 15 yıllık araştırmanın sonuçları, dünyanın  en büyük tıp dergilerinden biri olan Nature Genetics’te yayınlandı.
Araştırmada, Hollanda’nın yanı sıra, dünyada anevrizmaya bağlı beyin  kanamalarının en çok görüldüğü Finlandiya ve Japonya’dan toplanan 10 binin  üzerinde kan örneğinden elde edilen genetik materyal (DNA) kullanıldı. Bunların yaklaşık 2 bin 200′ü anevrizma hastalarından, 8 bini de sağlıklı, anevrizması  olmayan insanlardan toplandı.
Araştırmada ilk olarak, Avrupalı hastaların kanlarındaki (DNA) 300 bin  değişik bölgeye bakıldı. Sonuçta, 3 bölgedeki değişikliklerin anevrizma riskini  tüm dünya toplumlarında artırdığı belirlendi.
Araştırma sayesinde, basit bir kan testiyle beyin kanaması olmadan anevrizma oluşma riski yüksek hastaların tespit edilebileceği bildirildi. Bu kişiler belirlenince, MR Anjiyo ve KT Anjiyo gibi radyolojik tetkiklerle takip edilebilecek. Oluşumu belirlenebildiği takdirde de anevrizma,  patlamadan önce cerrahi veya damar içi yöntemler kullanılarak tedavi edilebilecek.
ANEVRİZMA OLUŞMASININ NEDENLERİ
Günel, bu araştırma sayesinde ortaya çıkarılan 3 genin tespitiyle, söz konusu hastalığın oluşum nedenlerinin de anlaşılmaya başlandığını bildirdi. Araştırmayla, hiç beklenmedik bir şekilde, her 3 genin de damarlardaki bozukluğu tamir eden kök hücreleri etkilediğinin belirlendiğini anlatan Günel,  “Bu genlerdeki bozukluklar, beyin damarlarının sertleşerek erken yaşlarda bile yaşlanmalarına yol açıyor. Bu erken yaşlanmaya bağlı olarak da anevrizmalar ortaya çıkıyor ve zamanla patlayarak beyin kanamalarına ve felçlere sebep  oluyor” şeklinde konuştu.
Günel, uzun vadedeki hedefinin, bu sonuçlara bağlı olarak yeni tedaviler geliştirerek, anevrizmaları kanamadan teşhis edip yeni yöntemler kullanarak hastaları iyileştirmek olduğunu söyledi.
TÜRKİYE’DE ANEVRİZMA HASTALIĞI
Günel’in verdiği bilgiye göre, anevrizmaların toplumda görülme riski yaşla artıyor. ABD’de yapılan araştırmalara göre, hastalık 60 yaşında toplumun yüzde 5 gibi büyük bir kısmını etkileyebiliyor.
Türkiye gibi sigaranın çok içildiği ve yüksek tansiyonun sık görüldüğü toplumlarda, bu oran yüzde 5′in üzerine bile çıkabiliyor. Ancak, Türkiye’de bu konuda yapılan bir araştırma olmadığı için, tam bir sayı verilemiyor.
Sadece Türkler’de etkin genlerin varlığının mümkün olduğunu, ancak,  Türkiye’de böyle bir araştırma yapılmadığı için bunun var olup olmadığının henüz bilinmediğine dikkati çeken Murat Günel, “Bu yüzden böyle bir araştırmanın  Türkiye’de de yapılarak, Türkler’e özgü bu genlerin saptanması halinde, gereken  önlemlerin alınması çok önemli” diye konuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.