BEYNİNE SAPLANAN SERSERİ KURŞUN KİŞİLİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ

BEYNİNE SAPLANAN SERSERİ KURŞUN KİŞİLİĞİNİ DEĞİŞTİRDİ
Beynin kişilik merkezine baskı yapan kurşun nedeniyle, bir zamanlar çok konuşan ve hareketli bir insan olan Tuncay Alhan, olaydan sonra sinirli, durgun biri haline geldi. Alhan, şimdi çok sinirli ve durgun biri.

 
ERKAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
Yenişehir’deki bir kasap dükkanında kalfalık yapan Tuncay Alhan’ın kafasına giren kurşun, genç adamın kişiliğini tamamen değiştirdi.

Konuşkan, neşeli biri olan Tuncay Alhan’ın kafasına bir kurşun isabet etti.
Dolmuşla hastaneye
Yenişehir’de Numune Sakatat isimli kasapta kalfa olarak çalışan Tuncay Alhan için 18 Şubat 2005 tarihine kadar her şey olağandı. Beynine giren kurşun onu öldürmedi fakat tamamen farklılaştırdı
Ballıkuyu’da annesiyle yaşayan Alhan’ın Yenişehir’de çalıştığı kasap dükkanın çevresinde sürekli kavgalar oluyordu. o gün de silah seslerini duyan Alhan, ne olduğunu anlamak için dükkanın önüne çıktı.
5-10 dakika geçtikten sonra yanına gelen çırağı, “Usta kafan kanıyor” dedi. Çatışmada sıkılan bir kurşun, Alhan’ın başına isabet etmişti fakat Alhan bunu fark bile etmemişti. Ne olduğunu anlamadan Basmane-Tepecik hattı dolmuşuna binip 200 metre ilerideki İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti. Ve yürüyerek hastanenin acil servisine başvurdu.
Nefes kesen kurtuluş
Acil serviste Alhan’ı muayene eden Dr. Ulaş Cıkla, hastanın kafasında bir delik olduğunu gördü ve hemen röntgen çekilmesini istedi. Röntgende ayakta hastaneye gelen hastanın, kafatasını parçalayıp beynine kurşun girdiği görüldü.
Alhan’da beyin kanamasından dolayı bilinç kaybı oluştuğunu gören Dr. Cıkla, hastayı tomografi çekilmeden ameliyathaneye gönderdi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ozan Ganiüsmen’ü arayan Dr. Cıkla, “Beyin kanamalı bir hasta var. Durumu kötüleşiyor, vakit kaybetmeden ameliyata almalıyız” dedi.
Hemen ameliyathane hazırlandı. Dr. Ganiüsmen, Dr. Doktor Ulaş Cıkla, Dr. Engin Çiftçi, 1.5 saat süren operasyonda bir kısmı beyne, bir kısmı da kafatasına saplanan kurşunu çıkarttı. Operasyonun ardından sağlığına kavuşan Tuncay Alhan, üç gün yoğun bakımda, bir hafta da serviste tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Çıkan kurşun emniyete teslim edildi.
Taburcu olduktan sonra
Alhan’ın bundan sonraki hayatı tamamen değişti. Kurşunun beyninin ön kısmındaki davranışsal bölgeyi tahrip edip çalışma sistemini etkilemesi nedeniyle kişiliği değişti.
Hastaneden taburcu olduktan sonra onu kimse tanıyamadı. Bu olaydan önce çok hareketli, çok konuşan, sakin bir insan olan Alhan, ameliyatın ardından, birden sinirlenen, asabi ama günün her anında durgun, sessiz biri oldu çıktı.
Sabahları herkesi selamlayan Alhan, kimseye “günaydın” bile demez oldu. Kaza anında kafasına kurşun isabet ettiğinin farkına varmadığını ve kazayı tam olarak hatırlayamadığını anlatan Alhan, “Kazadan sonra biraz durgunlaştım, eskisi gibi insanlarla çok fazla sohbet etmiyorum. Bendeki bu değişikliklerin nedenini anlamış değilim” dedi.
Alhan’ın işyeri arkadaşları ise, “Kazadan sonra onu tanıyamaz olduk. Az konuşan ve sinirli biri oldu çıktı” diye konuştu.
UZMANLAR NE DİYOR?
Yaşama ihtimali çok zayıf olur
Tuncay Alhan’ı ameliyat eden ekibin başkanlığını yapan İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Servisi’nde görevli Opr. Dr. Ozan Ganiüsmen, “Beynine kurşun girenlerin yaşama ihtimali çok zayıftır. Bu benim, beynine kurşun girip yaşattığım ikinci hastam. Beynin ön kısmında kişilik merkezi var. Kurşun ya da bir tümör bu bölge üzerinde baskı oluştuğunda hastanın kişiliğini değiştirebiliyor. Ancak frontal bölgeye kurşun isabet eden her hastanın da kişiliği değişmiyor” diye konuştu.
“Tam olarak keşfedilemedi”
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin Cerrahisi Pediatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Erşahin, beynin frontal bölgesinin kişilik merkezini oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Beynin ön tarafındaki davranışsal bölge etkilenen kişinin davranışları değişebilir. Bu değişiklik iki türlü olabilir. Bu bölgeye kurşun girmesiyle tahribat olursa kişide uyuşukluk ve durgunluk oluşur. Bu bölgeye yakın bir tümör varsa ve bölgeyi uyarırsa tam tersi olur. Bilim dünyasında bu tam olarak keşfedilmiş değil. ”
BEYNİN BÖLÜMLERİ
1-2 Nolu Bölüm- Davranışsal Bölge:

Beynin bu kısımları (frontal bölge) davranışların ve duyguların şekillendiği yerdir. Ayrıca dikkatin sağlanması, tutarlı düşüncelerin sürdürülebilmesi, mantıklı düşünce, ileriyi görüş, olgunca karar verme, duygusal tepkilerin ve davranışların sosyal yaşama uygun olgunlukta olması (idrarı gelince tuvalete gitme, temiz olma, başkalarının hakkına tecavüz etmeme) gibi işlemleri organize eder.
3 Nolu Bölüm (Motor konuşma alanı)
Dile konuşma emri buradan veriliyor. Anlamlı konuşmanın yönlendirilmesi buradan oluyor.
4-5 Nolu Bölümler (İşlemleme)
Kulağımız yardımıyla duyulan ses bu bölgede anlam kazanmaktadır. “Bana su ver” sesinin ne anlama geldiğini bu bölgede anlıyoruz. Ses toplulukları bu burada anlamlı cümle haline dönüştürülüyor.
6-7-8 Nolu Bölümler (Konuşmanın organize olduğu merkez)
Bu bölgede konuşacağımız kelimeler anlamlı cümle haline dönüştürülüyor.
9- Görmenin gerçekleştiği bölge
Gözden gelen şekiller cisim olarak algılanıyor.
Simetrik yapı
– Davranışlarımızın beynin farklı bölgeleri tarafından denetlendiği biliniyor. İnsan beyni sol ve sağ yarıküre olarak simetrik iki yapıdan oluşuyor.
Konuşma, konuşulanı anlama, yazma ve yazılanı tanıma yetenekleri sol yarıkürede yer alıyor.
– Sol yarıküre, sağ el faaliyetlerini, sağ yarıküre ise sol el faaliyetlerini kontrol ediyor. Ancak bir ses hangi kulaktan alınmış ise o bölgedeki beyin yarıküresinde örnekleniyor. Benzer şekilde koku duyusu da hangi burun deliğinden alınmış ise koku o taraftaki yarı küre tarafından alınıyor.
– İşittiğimiz her şeyi ses olarak algılıyoruz. Beyin o sese önce bir anlam kazandırıyor. Daha sonra o sese bir cevap hazırlanıyor. Sesleri çıkartmak için emir hazırlanıyor. Bu emir de düzgün bir kelime dizisine dökülüyor.
KAYNAK: http://www.yeniasir.com.tr

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.