->
aya kadar çocuğun en değerli besin maddesidir. Kimi zaman anne sütüne ek olarak dışarıdan çocuğa verilen bazı besin maddelerinin biberonla verilmesi gerekebilir.
BİBERONLA BESLENME: Anne sütü 7. Burada biberonla beslenme konusunda dikkat edilecek konuları belirteceğiz. Ancak “Süt çocuğu”nun beslenmesi adlı bölümde de belirttiğimiz gibi bazı durumlarda çocuğun yapay sütlerle (mama) beslenmesi gerekir
Bebeğin biberonu hazırlanmadan önce bunu hazırlayan kişinin ellerini özenle temizlemesi gerekir. Eğer biberonun emziği delik değilse onu kızdırılmış bir iğneyle iyice delmek gerekir. Emziğin içine biraz sıcak su doldurduktan sonra emzik sıkılarak sıcak suyun delikten geçip geçmediğine bakılmalıdır. Daha sonra emziği sıcak sabunlu suyla fırçalayarak yıkamak gerekir. Biberon ve kapaklarının iç ve dış yüzeylerini dikkatle fırçalamak gerekir. Bu işlemler sırasında deterjan kullanılmamalıdır.
Daha sonra büyük bir kap suyla doldurulur ve su kaynatılır. Biberonlar, emzikler, biberonun ağzındaki yuvarlak halka huni ve bir bıçak kaynamakta olan suya atılır. Bu gereçlerin en az on dakika süreyle kaynatılması gerekir. Bu sürenin sonunda temiz bir mutfak maşasıyla biberonları, emzikleri, biberonun ağzındaki yuvarlak kapağı huni ve bıçağı sudan çıkarıp, düz ve temiz bir yüzey üzerinde süzülmeye bırakmak gerekir. Biberonlar baş aşağı çevril-melidir. Kabın içindeki su daha sonra dökülür. Kaba yeniden su doldurularak kaynamaya bırakılır. Bu su da en az 10 dakika süreyle kay-namalıdır. Suyla drhı kap daha sonra ateşten indirilerek soğumaya bırakılır. Eğer hazırlanacak mama 60 mi. ise biberona 60 mi. sıiyu huniyle boşaltmak gerekir.Daha sonra çocuk için geçerli olan ölçüde kullanılmakta olan mama biberona boşaltılır. Bu işlem için mamayla birlikte verilen Ölçek kaşığından yararlanılır. Ölçek kaşığı mamayla doldurulduktan sonra fazlalığı bıçağın sır-tıyla kaşık üzerinden atılır. Daha sonra şişenin ağzı kapatılır ve mamanın tümü suda çözününce-ye kadar biberon sallanır.Emziğin çocuğun ağzına girecek bölümü el değdi-rilmeden birkaç damla mamayı el sırtına damlatmak gerekir. Bu damlaların ne sıcak ne de soğuk olması gerekir. Vücut ısımızla aynı ısıda olması uygundur. Bu sırada mamanın biberondan yeterince damlayıp damlamadığına da bakmak gerekir. Biberon baş aşağı tutulduğunda her saniyede bir damla damlamalıdır. Eğer daha hızlı akıyorsa delikler çok büyük demektir çok hızlı gelen süt bebeğin solunum yollarına kaçabilir ve bebeği kusturabilir. Bunu önlemek için biberonun emzik bölümünü değiştirmek gerekir. Beslenme bittikten sonra biberonda kalan mamayı dökmek gerekir. Tek bir biberon hazırlama daha kolaydır. Eğer böyle yapılacaksa biberon şişelerine kaynatılmış sudan konur ve ağızları kapatılır temiz bir yerde saklanır. Çocuk beslenmek istendiğinde mama tozu eklenir. Biberonla beslemek için çocuk yarı yatar biçimde kucaklanır ve başının altında bir kolla destek yapılır. Daha sonra biberonun emziği sütle dolu olacak bir eğimle tutularak çocuğun ağzına değdirilir. Beslenme sırasında çocuk bir miktar hava yutar, bu da onu rahatsız edebilir. Bu rahatsızlığı önlemek amacıyla çocuk kucaklanıp sırtına birkaç kez hafifçe vurulur. Aynı şey çocuk yüzükoyun yatarken de yapılabilir..
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.