->
Uzmanlar, televizyon ve bilgisayarların yaygınlaşmasıyla birlikte gözlerde ağrı, gözlerde kızarıklık, bulanık görme, çift görme gibi gözle ilgili rahatsızlıkların ciddi oranda artış gösterdiğini belirtiyor ve bir dizi uyarılarda bulunuyor. Umut Akbaş yaptığı açıklamada; gözlerde ağrı, yorgunluk, rahatsızlık, kızarıklık, bulanık görme, çift görme gibi belirtileri olan hastalığın bilgisayar kullanıcıları arasında yaygınlığının yüzde 88,5 olduğu belirtti.
Yüzyılın en yaygın meslek hastalıklarından biri olan ‘Bilgisayara Bakma Sendromu’nun her geçen gün yayıldığını ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Umut Akbaş, bilgisayara bakma sendromunun modern dünyanın getirdiği yeni bir durum olduğunu vurgulayarak, “Yani bilgisayara bakma sendromu, halk arasındaki ifadeyle gözü bozmaz.
Dr
Ancak genellikle 60-80 santimetre mesafeden ekrana bakılıyor olması ve saatlerce çalışılıyor olması, bazen kırılma kusurlarının kendini hissettirmesine neden olur. Bunun dışında bilgisayar ekranlarının sürekli titreşen yapıda olmaları ve saniyede 40-80 kez yanıp sönüyor olması, görme güçlüğüne, bu da dikkatle izlemekte olan kişilerde göz yorgunluğuna ve göz kurumasına neden olur. Normalde 12-16 defa olan dakikadaki göz kırpma sayısının dikkatli bakış sırasında 5-6 defaya kadar düşmesi, kırpma yoluyla gözümüzün kurumasını önleyen mekanizmayı yavaşlatır” dedi.
Göz kırpma sayısı istemsiz olarak düşüyor
Büro gibi klimalı ortamlarda gözyaşı buharlaşma hızının artması ve ortam neminin azalmasının da göz yüzeyinin kurumasını artırıcı diğer bir faktör olduğunu belirten Dr. Akbaş, bilgisayar kullanıcılarının göz yorgunluğu ve göz kurumasını önlemek için ekran başında uzun süre durmaması gerektiğini bildirdi.
Dr. Umut Akbaş, uzun süre ekran başında kalmak zorunda olanların da bilgisayar ekranının üst seviyesinin, göz seviyesini aşmamasına özen göstermesi ifade ederek, şunları söyledi:
“Bu sayede gözümüz çalışma sırasında hafifçe aşağı bakar pozisyonda olacak, bu durum kapak aralığının bir miktar dar kalması yoluyla gözyaşının buharlaşabileceği göz yüzeyini azaltacaktır. Ekrana 60-80 santimetre mesafeden bakan bir kişi için ekran boyu ile ekran çözünürlüğü dengesi de çok önemlidir. Ayrıca dikkatli çalışma ve keskin görüş çabası, göz kırpma sayısını istemsiz olarak düşürecektir. Bu nedenle 45 dakika ekran karşısında geçirildiğinde, 15 dakika süreyle daha az görsel dikkat gerektiren bir işlev yapılacak şekilde ara verilmelidir”.
Bilgisayarın bulunduğu mekânın havasının mutlaka belli aralıklarla nemlendirilmesi gerektiğini belirten Akbaş, ekran filtresi kullanmanın da bir diğer koruyucu önlem olduğunu sözlerine ekledi.
Bir önceki Görme bozukluğu beyin tümörü habercisi olabilir başlıklı konumuzda beyin tümörü, görme bozukluğu ve göz hastalıkları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bebeklerde goz kirpma sayisi, gözlerin çok yorulması, gözlerin yorulması
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.