->
TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından yapılan araştırmaya göre, Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlar, 26 yılda en çok klinik tıp, nörolojik bilimler ve psikoloji ve psikiyatri konularında bilimsel yayın yaptı.
TÜBİTAK’ın Thomson Institute of Scientific Information (ISI) tarafından sağlanan verilere dayanarak hazırladığı “Sağlık Bakanlığı Kurumlarının Türkiye’nin Bilimsel Yayın Sayısına Katkıları” isimli çalışmadan derlediği bilgilere göre, TÜBİTAK 1981-2006 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumların bilimsel yayın performanslarını ortaya koydu.
Araştırmada, Sağlık Bakanlığı kuruluşları olan eğitim araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri, Sağlık Bakanlığı ve ona bağlı Dr.
Sağlık Bakanlığı kurumları, son 26 yılda 24 bilim dalında Türkiye genelinde yapılan 179 bin 179 yayın sayısı arasında, yüzdelik katkı oranlarına göre sırasıyla en çok klinik tıp, nörolojik bilimler, psikoloji ve psikiyatri, mikrobiyoloji, immünoloji, farmakoloji, moleküler biyoloji ve genetik, sosyal bilimler, biyoloji ve biyokimya, ortak disiplinler, matematik, bitki ve hayvan bilimleri, zirai bilimler, fizik, ekoloji ve çevre, malzeme bilimleri, mühendislik ve kimya alanlarında toplam 8 bin 15 bilimsel yayın yaptı. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığının yayın sayıları ortaya kondu.
Yayın sayıları belirlenirken, makale, mektup, not gibi tüm doküman tipleri tarandı
Kurumların Türkiye yayın performansına yaptıkları katkı oranlarına göre, klinik tıp yayınları, 6 bin 384 yayın ve yüzde 10,78′lik katkı oranı ile ilk sıraya yerleşti.
219 yayın ve yüzde 7,19′luk katkı oranı ile nörolojik bilimler ikinci sırada yer alırken, 160 yayın ve 6,73′lük katkı oranı ile psikoloji ve psikiyatri üçüncü sırada, 60 yayın ve 5,46′lık katkı oranı ile mikrobiyoloji dördüncü sırada, 107 yayın ve 5,24′lük katkı oranı ile immünoloji beşinci sırada yer buldu.
Bu alanları, farmakoloji 198 yayın ve yüzde 4,02′lık, moleküler biyoloji ve genetik 203 yayın ve 2,80′lik, sosyal bilimler 87 yayın ve 2,77′lik, biyoloji ve biyokimya 87 yayın ve 2,77′lik, ortak disiplinler de 84 yayın ve 2,16′lık katkı oranlarıyla izledi.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.