->
Bu güç her insan tarafından değerlendirilebilir. Bunları her eğitim seviyesine sahip insan isterse öğrenebilir ve kendi kendisine yaptığı bu uygulamalarla sigaradan kurtulmanın yolunu bulabilir. Önemli olan basit bazı kriterleri göz önünde bulundurarak onların kaldıraç etkisinden yararlanmayı bilmektir.
Hipnoterapinin tıpta tedavi amacıyla kullanımı oldukça yaygındır.
Sigaradan kurtulmakta hipnozun gücü tartışılmazdır
Birçok psikolojik hastalıkta hipnoz eğer disiplinli ve doğru telkinlerle birlikte kullanılırsa elde edilecek sonuçlar hem çok kısa sürede ortaya çıkar ve hem de sonuç itibarıyla hem hekim ve hem de hasta için oldukça memnuniyet verici olur.
Hipnoterapi nedir?
Hipnozun tedavi amacıyla kullanımına hipnoterapi denir. Bu tedaviyi yapan hipnoterapist veya hipnologdur. Sahnelerde hokkabazlık, şarlatanlık yapanlar veya gayret göstererek bu yöntemi öğrenen herkes hipnoz yapabilir; ama tıbbi gerçekleri göz ardı etmeksizin hastalıkların tedavisinde kullanılmasını ancak hekimler gerçekleştirebilir.
Hypnosis kelimesinin anlamı: Bir şahsın, başka bir şahsa telkin etmek yoluyla o şahsı muvakkaten emrine alarak, söylediği telkinleri kabul edebilir duruma sokma halidir. Bu nazarla ve bakışla temin edilmiş olabilir. Hypnos altında bulunan bir şahıs normaldeki objektif kriterlerini kaybeder. Toplum içindeki sosyal rolü ile uyuşmayacak olan kabulleri ve hareketleri rahatlıkla yapabilir. Bu yüzden insanın kendisini adeta emanet edeceği hipnozluğun güvenilirliği, hastalığı tedavi etmekteki samimiyeti ve kişiliği oldukça önem kazanmaktadır.
Yalnızca hekimler ve psikologlar…
Hipnozla tedavi uygulamalarında genel olarak kontrolsüz bir kullanımın bulunduğu ifade edilebilir. Tıp doktoru olmayan hatta sağlıkla ilgisi bulunmayan birçok insan hipnozu tedavi amacıyla kullanmaya başlamıştır. Bu durum son derece sakıncalı sonuçları ortaya çıkarabilir. İnsanın ruh dünyası hakkında hiçbir bilgi sahibi olmayan kişiler bu tedaviyi kesinlikle kullanmamalıdırlar. Dünyada farklı mesleklerden insanların bu tedaviyi kullanmaları yasaklanmıştır. Tıp doktoru, psikolog ve diş hekimlerinin haricinde farklı tüm meslek gruplarından insanlar bu tedaviyi insana şifa kazandırması açısından kesinlikle kullanmamalıdır.
Örneğin NLP eğitimlerinde hiçbir tıbbi bilgisi bulunmayan her meslekten veya işsiz insan bu yöntemleri öğrenerek insanların ruhlarında yılların birikimiyle meydana gelmiş hastalıkları birkaç dakikalık seanslarla tedavi etmeye çalışmaktadırlar. NLP uzmanı diye ortalıkta dolaşmaya başlamış bu insanların birden bire bir psikolog veya psikiyatrist edasıyla devlete vergide ödemeksizin sağda solda bu uygulamaları yapmaya çalıştıkları görülmektedir. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı’nın bu konu hakkında yeni yönetmelik ve yasal düzenlemeleri en kısa sürede çıkartarak disipline etmesi gerekmektedir.
Hipnozdaki bu karmaşa daha çok bazı meslek gruplarının kendi meslekleriyle ilgili eğitim, araştırma ve geliştirme çalışmalarında performansı arttırmak için hipnozdan yararlanmak istemesiyle ortaya çıkmaktadır.
Etki Mekanizması
İnsanın direkt olarak bilinçaltına etki etmesi nedeniyle sonuç kısa sürede ve çok önemli oranda başarıyla sonuçlanır. Birçok davranışı yapıp yapmamamız bilinçaltında ona verdiğimiz anlamla ilgilidir. Alışkanlıklar ve özellikle davranış bozukluklarının kökeni ve hatta hastalıkların birçok nedeni buradan kaynaklanır. Burada meydana getirilen değişim çok hızlı ve oldukça başarılı sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Özellikle ruhsal hastalıklar eğer bilinçaltından kaynaklanıyorsa sonuç kısa sürede şifayla sonuçlanır.
Bazı psikolojik hastalıklar bedenin kendi içinde meydana gelen alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır ve bu gibi durumlarda hipnoterapi tedavisinden sonuç alınamaz. Hastalık yapıcı etken eğer iyi tespit edilir ve bu etkeni ortadan kaldırmaya yönelik telkin kalıpları kullanılırsa elde edilen sonuç o oranda mükemmel olur. Özellikle bu gibi durumlarda beslenme alışkanlıklarında yapılan hataların bulunup ortaya çıkarılması ve bu değişikliklerin tedaviyle birlikte yapılması alınacak sonucu direkt etkiler.
Otohipnoz nedir?
İnsanın kendi kendisini hipnoza sokmasıdır. Burada ciddi bir tedavi süreci yoktur. Daha ziyade insanın gevşeyerek rahatlaması, dinlenmesi için tavsiye edilen bir uygulamadır. Bu her insanın yapabileceği bir alışkanlıktır. Belki insan ilk uygulamalarda başarılı olamayabilir. İnatla uygulamaya devam etmeli ve bu telkinler belirli bir disiplin doğrultusunda tekrarlanmalıdır.
Otohipnozun standardı yoktur. Her insan kendisine uygun bir yöntem geliştirebilir. Burada yaşanan durum insanın kendi kendisini transa sokmasıdır. Transa binlerce farklı çeşit uygulamayla girmek mümkündür. Otohipnoz aslında olabildiğince basit ve hızlı bir yöntem olmasına rağmen yavaş yavaş öğrenilmesi ve deneyimlendikten sonra istenilen her yerde kolayca uygulanabilir olması onu birçok uygulamaya göre avantajlı kılar.
Kimler yapabilir?
Hipnoz tıbbi tedavide birçok amaç için kullanılmaktadır. Ülkemizde son yıllarda sağlık alanında kullanımında artış olmuştur. Önyargısız ve zihni açık hekimler bu tedaviyle çok önemli başarılar elde edildiğini kavramışlar, bu tedaviyle ilgili derneklere üye olup yöntemi öğrenmişler ve hastalarına uygulamaya başlamışlardır.
milligazete
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.