->
“Bitkilerde anti bakteriyel etkiler var mı?” projesi kapsamındaki çalışmayla, bölgede yetişen defne, adaçayı ve sığır kuyruğunu 2 yıl süresince topladıklarını ve güneş görmeyen bir ortamda kuruttuktan sonra yağlarını aldıklarını ifade eden Çalışkan, şöyle devam etti:
“Bitkilerden elde ettiğimiz yağları, bakteri ortamına aktardık ve bu şekilde beklettik.
Halk arasında bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan defne, adaçayı, sığırkuyruğu gibi doğal ürünlerin faydaları, bilimsel çalışmayla kanıtlandı. Mahmut Çalışkan, yaptığı açıklamada, kentte yoğun olarak yetişen bitkilerin faydaları üzerinde inceleme yaptıklarını söyledi. Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr
Daha sonra bu yağın bakterinin gelişimini durdurup durdurmadığını, anti bakteriyel etkilerinin olup olmadığını araştırdık. Yaptığımız çalışmayla yıllarca ninelerimizin şifa niyetine soğuk algınlığı, öksürük balgam söktürücü olarak kaynatıp içtiği sığır kuyruğunun; mideyi rahatlattığı ve idrar söktürücü özelliği olduğuna inanılan adaçayının; kozmetik sanayisinde yoğun olarak kullanılan ve ağrılara iyi geldiği belirlenen defnenin, anti bakteriyel özelliklerinin bulunduğu ve yararlı olduğu sonucuna ulaştık.”
Çalışkan, hastalıklara iyi geldiğine inanılan diğer doğal ürünler üzerinde de araştırmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.
Bir önceki Deliksiz uyumanın sırları başlıklı konumuzda deliksiz uyku, düzenli uyumak ve egzersiz hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.