->
Günlük sesleri şifrelemiş elektriksel uyarımlara dönüştüren biyonik kulak cihazı diğer işitme cihazlarından az fayda görüş ya da hiç görmemiş hastalara takılmaktadır. Biyonik kulak yani tıp literatüründeki adı ile Cochlear implant, doğuştan sağır olan ya da sonradan sağır olup ancak sağırlığı çok ileri boyutta olan hastalar için geliştirilmiş bir tür elektronik aygıttır.Ancak biyonik kulak sağır olan her insana takılmamaktadır. Belli bir kriterler doğrultusunda biyonik kulak takımı gerçekleştirilmektedir. Peki kimlere biyonik kulak takılır?
Biyonik kulak kimler için uygun
Biyonik kulak doğuştan sağır olan ya da sonradan %90-%100 sağır olan kişilere uygulanan bir yöntemdir.
Dünyaya yeni gelmiş olan bebeklerin yaklaşık olarak binde biri sağır olarak doğmakta ve insanların hemen hemen yarısı da ilerleyen yaşla birlikte çeşitli sebeplerden dolayı sağırlıkla karşılaşmaktadır
Biyonik kulak cerrahi işlemlerle kulak arkası kemiğe yerleştirilmektedir. Aynı zamanda biyonik kulak iki parçadan oluşur. Bunlardan biri iç diğeri de dış parçalardır. Duyma sinirini elektronik olarak uyararak iç kulağın fonksiyonunu yerine getirmesini sağlayan biyonik kulak tüm yaş gruplarına takılabilir.
Doğuştan sağır olan bir bebeğe ise 3 aydan sonra takılması uygun görülmektedir. Doğuştan sağır olan bebeklere biyonik kulak taktırma operasyonunun aileler tarafından geciktirilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü geç takıldığı zaman çocuklar geç konuşmaya başlar. Doğuştan sağır olan bebekler e biyonik kulak operasyonu erken dönemde yapıldığı zaman çocuklar erken dönemde ses uyarılarını almaya başlayacak ve 2-3 yaşlarında da konuşacaktır.
Bir önceki yazımız olan Kulak arkasında ağrı neden olur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: kulak sagir bitki, biyonik kulak kimlere takılır, kulak içine takılan uydu cihazı
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.