->
Turgay Arınsoy, “Böbrek yeterince çalışmayınca, bulantı, kusma, uyuklama, halsizlik, nefes darlığı gibi şikayetler ortaya çıkar. Dr.
Türkiye genelinde düzenlenen hasta eğitim toplantılarında konuşan uzmanlar, vücutta biriken zararlı atıkları temizleyen böbreklerin işlevini yerine getirmemeleri halinde yaşanan sorunları anlattı. Böbreklerin çalışmaması halinde vücutta su ve yemek tuzu birikir, bu da tansiyon yükselmesi, akciğerlerde su toplanması, nefes darlığı hatta kalp hastalığına neden olabilir.” dedi.
Potasyumlu yiyecekler
Beslenme konusunda da dikkatli davranılması gerektiğini belirten Arınsoy şöyle devam etti:
“Kuru üzüm, muz, portakal gibi yiyeceklerde bulunan potasyum tuzunun vücutta birikmesi halinde de kas güçsüzlüğü, felç, hatta kalp durması bile yaşanabilir.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof
Hastaların özellikle potasyum yükselmesine dikkat etmeleri gerekir. Böbreklerin yetersiz çalışması halinde kansızlık, kalsiyum eksikliği, kemik direncinin azalması, kemiklerde eğrilme, kırıklar oluşabilir. Uygun tedavi ile böbreği hiç çalışmayan hastalar bile çok rahat ve uzun yaşayabilir. Bu durumda doğru tedavinin ve hasta uyumunun önemi büyüktür. Kronik böbrek yetmezliğinin önemli nedenlerinden ikisi, şeker hastalığı ve yüksek tansiyondur. Bu rahatsızlıkların göz ardı edilmemesi, böbrek yetmezliğine neden olmadan tedavi edilmesi gereklidir. Diyaliz hastalarının, 2 diyaliz arasında 2.5 kilodan fazla almaması da gerekir. Diyalize girerken çok su içen hastalarda tansiyon düşmesi yaşanır ve kas kasılmalarına rastlanır. Hastalar, hemodiyaliz sırasında beslenmelerine dikkat etmelidirler.”
Bir önceki Sigarayı bırakın, hayatınız değişsin başlıklı konumuzda Genel Sağlık, kaliteli yaşam ve sigara hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: akcigerlerde su toplanmasi, bobrek su toplamasi, böbreklerin su sızdırma hastalığı, böbreklerin tedavisi, diyaliz hastaları cığerınde su toplaması
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.