->
Bu durumlarda saman nezlesine benzer bir tablo ortaya çıkar, ikinci böcek allerjisi çeşidiyse sinek, sivrisinek, tahtakurusu gibi böceklerin ısırması sonucu oluşan allerjilerdir. Böcek allerjileri başlıca üç biçimde gelişir. Bunlardan ilki böcek kalıntılarının solunum yoluna kaçmasıyla oluşur.
BÖCEK ALLERJİLERİ: . Bu gibi durumlarda böceğin ısırdığı bölgede biriken böceğin tükürük ve benzeri salgıları gibi bazı maddeler ışınlan bölgede kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve ısı artmasına neden olurlar
Üçüncü böcek allerjisi çeşidiyse bal arısı, eşek arısı, bazı karınca türlerinin sokması sonucu oluşur. Sokma sonucu bölgeye akıtüan zehir içinde bazı antijenler bulunduğu gibi, histamin, formik asit, asetil kolin gibi maddeler de bulunur. Böcek sokmasındaki belirtiler kızarıklık, ağrı, şişme gibi korkulmaya-cak, tehlikesiz durumlar biçiminde olabilecekleri gibi ağır bir anafilaksi tablosu ve ölüm gibi ağır bir sonuç da olabilir. Bu tür böcek sokmalarında alınacak önlemlere “anafilaksi” konusunda değinmiştik. Burada şunu ekleyelim: Ağrının hafifletilmesi için bölgeye buz ve sulandırılmış tentürdiyot uygulanabilir. Kaşıntı ve şişmeyi önlemek amacıyla kortizonlu bir merhem de sürülebilir. Böcek, akrep ve yılan sokmalarını ve tedavilerini ileride daha ayrıntılı bir biçimde inceleyeceğiz..
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.