->
Ses kısıklığı, ses tellerinden meydana gelen vede normal konuşmayı etkileyen bir rahatsızlıktır. Yazının devamı için aşağı inin…
Ses kısıklığının nedenleri
Sesin aşırı bir şekilde kullanılması da ses kısıklığına yol açabilir. Ses kısılması nedenlerinden bazıları ise bademcik şişmesi, aşırı soğuk içecek tüketilmesi gibi durumlardanda meydana geliyor. larenjit hastalığı, gırtlak ve gırtlaktaki ses tellerinin bir enfeksiyon sonucu iltihap kapmasıdır. Uzman hekimler, geçici ses kaybı sorunu ile en sık karşılaşılan durumun larenjit hastalığı olduğunu belirtiyor
Ses kısıklığı genellikle ağrı yapmaz ve birkaç gün içinde geçer. Ev tedavilerine iyi yanıt verir.
Ses kısıklığı, gırtlakta bulunan ve konuştuğumuz zaman titreşimleriyle ses oluşturan ses tellerinin normal hareket edememesinden kaynaklanır. Soğuk algınlığı gibi virütik enfeksiyonlarda ses kısıklığına da sık rastlanır. Sigara dumanı ve diğer tahriş edici maddeler de larenks iltihaplarına neden olur. Şarkıcılar, öğretmenler gibi seslerini çok fazla ve uygunsuz kullanan kişiler ses kaybına yatkındır. Devamlı ses kaybı veya ses kısıklığına ise ses telleri üzerindeki polipler (iyi huylu tümörler) veya nadiren de kanser neden olur.
Ses kısıklığı tedavisi
– Bir enfeksiyonunuz varsa çalışmalarınızı kısıtlayın ve hastalığı soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı gibi tedavi edin.
– Sesinizi dinlendirin ama fısıldamayın.
– Havayı bir nem cihazı, bir tas kaynar su veya kalorifere yakın yere koyacağınız tas içindeki su ile nemlendirerek gırtlağınızı nemli tutun.
– Bol sıvı alın fakat idrar miktarını artırarak su kaybına neden olduğu için kafein ve alkolden uzak durun.
– Sigara içmeyin ve kirli hava teneffüs etmeyin.
– Boğazınızı temizleme hareketi gırtlağınızı tahriş edebilir. Onun yerine yutkunmayı deneyin.
Aromaterapi ile ses kısıklığı tedavisi
– Çabuk rahatlamak için, antiseptik ve antienflamatuar özellikli lavanta, sandal ağacı ve papatya yağı (toplam dört-altı damla) katılmış kaynar suyun buharını teneffüs edin.
– İltihabı azaltmak için, yarım bardak ılık suya ikişer damla sandal ağacı ve limon yağı damlatıp bununla gargara yapın.
Bitkisel ilaçlarla ses kısıklığı tedavisi
– Sığırkuyruğu, adaçayı, kekik veya zufa otu çayı ile sıcak kompres hazırlayın. Bunu boğazınızın etrafına yerleştirin. Isıyı tutması için üstüne kuru bir havlu sarın. Kompres soğuyunca yenileyin.
– Yarım bardak ılık suyun içine birkaç damla mür, adaçayı veya çay ağacı tentürü damlatın ve bununla günde üç ila altı kez gargara yapın.
– İki saatte bir, ekinezya, sığırkuyruğu, kedi nanesi, öksürük otu ve kekik karışımından hazırladığınız çaydan için.
Uyarı: Bitkisel ilaçlar fazla alındığı takdirde sağlığa zararlı olabilecek aktif maddeler içerir. Önerilen dozu aşmayın ve herhangi bir kuşkuya kapıldığınızda doktora danışın. Doktorun verdiği ilaçları kullanırken ayrıyeten bitkisel ilaçlar kullanmadan önce doktorunuza danışın. Hamileyseniz ya da hamile olma ihtimaliniz varsa, emziriyorsanız, 70 yaşın üzerindeyseniz, 16 yaşından küçükseniz doktora danışmadan bitkisel ilaç kullanmayın.
Bir önceki yazımız olan Uyurken el ayak şişmesi nedenleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: boğaz ağrısı ve ses kısıklığına ne iyi gelir, bademcik şişmesi ses kısılması, bogaz agrisi ses kisikligina ne iyi gelir, bademcik şişmesi ses kısıklığı, bademcik şişmesi ve ses kısıklığı
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.