->
Botoks sinirlerden kaslara giden iletiyi geçici olarak durdurarak etki göstermektedir.
Botoks botilinum toksini özellikle konservelerde üreyen ve besin zehirlenmesine neden olan Clostridium botilinum adlı bir bakterinin ürettiği toksindir. Böylece enjekte edildiği bölgedeki kasların hareketleri engellenerek bu kasların hareketleri sonucu oluşan kırışıklıkları ortadan kaldırır. Özellikle alındaki çizgiler ve göz kenarındaki kaz ayağı tabir edilen çizgilerin giderilmesinde çok başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür.
Botoks 1990′lı yılların başından itibaren yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi amacıyla dünyada yaygın bir kullanım alanı bulmuştur
Bu bölgelerdeki kırışıklık çizgilerinin yüz gençleştirme ameliyatlarıyla düzeltilmesinin çok güç olması botoks’un estetik cerrahideki önemini daha da arttırmaktadır. Yüz germe ameliyatı yapılan pek çok kişiye daha iyi bir sonuç elde etmek için beraberinde botoks uygulaması da gerekmektedir. Botoks’un kaş kenarlarını yukarı kaldıran bir etki yapması ve kaş düşüklüğü olan kişilerde bu problemin düzeltilmesini de sağlaması bir diğer avantajıdır.
Botoks’un kırışıklıkları düzeltmek amacıyla uygulanması, yüzdeki belli noktalara çok ince uçlu bir iğne ile enjeksiyon yapılması şeklindedir. İşlem yaklaşık 5 dakika sürer ve sadece ince bir iğnenin batmaları şeklinde hissedilen çok kolay tolere edilen bir işlemdir. Uygulamanın etkileri 2 ila 3 gün sonra ortaya çıkar ve 4 ila 6 ay boyunca devam eder. İlk uygulamada 4 ay kadar kalıcı olan botoks etkileri bir kaç uygulamadan sonra 8 aya kadar uzayabilmektedir. Uygulama sırasında önemli bir şişlik ve kızarma oluşmaz ve kişi hemen günlük aktivitelerine dönebilir.
Botoks enjeksiyonları yüzün üst bölgesinde özellikle alın çizgilerinin, kaş çatma çizgilerinin, ve göz kenarındaki çizgilerin (kaz ayağı) düzeltilmesinde çok etkili olmaktadır. Ayrıca yüzün üst bölgelerine uygulandığında kaşları kaldıran bir etki de oluşmaktadır. Yüzün alt bölgesinde ise dudak üzerindeki çizgilere ve boyundaki dikine bantlara uygulanabilmektedir. Ancak bu bölgelerde yüzün üst bölümlerindeki kadar etkili sonuçlar oluşmadığından uygulaması daha kısıtlı kalmaktadır. Botoks aşırı terleme tedavisi içinde kullanılmaktadır. Uygulanan hastalarda baş ağrısı ve migrene de iyi geldiği tesadüf olarak tespit edilmiştir.
Botoks uygulaması kalıcılığı çok uzun olmayan ve kalıcılığı için tekrar edilmesi gereken bir yöntem olmakla birlikte ameliyatsız, kolay ve ucuz bir tedavi olması nedeniyle günümüz estetik cerrahisinde çok tercih edilmekte ve uygulanmaktadır. Botoks dünyada milyonlarca kişiye uygulanmış ve hiçbir ciddi komplikasyonla karşılaşılmamıştır. Yanlış uygulamalarda oluşabilecek komplikasyonlarda birkaç ay içinde geri döneceğinden pek önemli kabul edilmeyebilir. Ancak deneyimli bir hekim tarafından uygulanması hem bu komplikasyonların oluşmaması hem de daha etkin sonuçlar alınması bakımından önemlidir.
Botoks hakkında merak edilenler:
Botoks nedir?
Kırışıklıklardan ameliyatsız kurtulmanın en kolay yöntemlerinin başında gelen Botoks, pek çok ilaç gibi bir bakteriden elde ediliyor. Botoks, Clostridum Botulinum bakterisinden elde edilen saflaştırılmış proteindir. Bu protein, aslında uzun zamandır göz ve nörolojik hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kırışıklıkları gidermek amacıyla ise 10 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kozmetikte kullanıma girmiştir.
Kırışıklıklar nasıl oluşuyor?
Cilt altındaki mimik kaslarının sürekli çalışması nedeniyle cilt yüzeyinde kırışıklıklar oluşur. Kırışıklık seviyesinde en önemli belirleyiciler güneş, yaş, cinsiyet, cilt ve kas yapısı ile mimik kullanma sıklığıdır.
Botoks kırışıklıklara nasıl etki ediyor?
Teknik olarak Botoks solüsyonu, kırışıklık bölgesinde cilt altındaki küçük kaslara enjekte edilir. Botoks’un etki mekanizması, kırışıklıklara neden olan kasların kasılmasını geçici olarak önlemesidir.
Botoks, içine enjekte edildiği kası bir süreliğine kısmi olarak hareketsizleştirip dondurur. Artık kasılmayan kaslar da kırışıklığı açar. İşlem uzun süre tekrarlandığında bu kırışıklıkların ciltte kalıcı derin izler oluşturması da engellenir.
Hangi bölgelere uygulanabiliyor?
Kırışıklık tedavisinde alın, göz kenarları ve kaş araları Botoks?un en mükemmel sonuçlar vererek kullanıldığı bölgelerdir. Burun üstü, üst dudak ve boyun çizgilerinde de uygulanabilir.
Yüz hatlarında oynamalar yapılabilir mi?
İstenilen kas grubunu gevşeterek, kaşların biraz yukarı kaldırılması ya da indirilmesi gibi oynamalar yapmak mümkündür. Kırışıklık tedavilerine kıyasla bu tür uygulamalar deneyim ve uzmanlık gerektirir.
Uygulama nasıl yapılıyor?
İstenen sonuçlar belirlendikten sonra planlanmış uygulama bölgesine ince uçlu enjektörle sulandırılmış olan Botoks enjekte edilir.
Anestezi gerekir mi? Ağrı hissediliyor mu?
Anestezi gerekmez ancak çok hassas hastalarda işlem öncesinde lokal etkili bir krem sürülmemesi için neden yoktur. Sonuçta uygulama sırasında ağrı hiç olmaz veya çok az hissedilebilir.
Uygulama süresi ne kadar?
10 – 15 dakika kadar süren işlemin hemen ardından günlük hayatınıza rahatlıkla dönebilirsiniz.
Etkisi ne zaman başlıyor?
Sonucu uygulamadan sonraki 2 – 4 gün içerisinde başlayacaktır.
Etkisi ne kadar sürüyor?
Bu süre daha çok, ilacın kaçıncı kez verildiği ve ne kadar sulandırıldığıyla ilgilidir. İlk kez Botoks uygulanıyorsa 3- 4 ay devam eden bir etki beklenir. Daha önce uygulama yapıldıysa etki yaklaşık 6 ay devam eder. Uygulama sayısı arttıkça, bu süre 12 aya kadar uzayabilir.
Kimler yaptırabilir?
18 – 65 yaş aralığındaki herkes uygulama yaptırabilir. Botoks enjeksiyonunun yapılamadığı durumlar; gebelik, süt verme, cilt üzerinde enfeksiyon, myasthenia gravis gibi nörolojik hastalıklar, sonu “mycin” ile biten aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, penicillamin kullanan romatoid artritli hastalar ve cyclosporin gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ve chloroquine gibi sıtma ilacı kullanan hastalardır.
Yan etkisi var mı?
Bu konuda eğitim almış uzman kişiler tarafından uygulandığında işlemin riskleri yok denecek kadar azdır. Literatürde bildirilen etkiler ise çok nadir ve geçici yan etkilerdir Uygulama sonrasında geçici olarak baş ağrısı, grip benzeri şikâyetler bildirilmiştir. Uygulama bölgesinde geçici hafif kızarıklık veya morarmalar olabilir.
Botoks terlemeyi nasıl tedavi ediyor?
Botoks tedavisinin kullanımının diğer bir alanı da literatürde hiperhidrosis olarak geçen aşırı terlemelerdir. En sıklıkla el içi ve koltuk altı terleyen bölgelerdir. Hem kadın hem de erkeklerde sosyal yaşamı etkileyebilecek ölçüde rahatsızlık oluşturabilir. Botoks, terleme probleminde mükemmel bir tedavi yaklaşımıdır
Botoks ter bezlerine giden sinir uyarısının engellenmesiyle terlemeyi engeller. Bu problemin çözümünde aşırı terlemenin olduğu bölgeler tespit edilerek, cilde ince iğnelerle küçük dozlarda Botoks enjeksiyonu yapılır. İşlem süresi uygulanan bölgeye göre 15- 45 dakika arasında değişmektedir. Tedaviyi takiben 1 hafta içinde etki başlar ve etki genelde 9 aydan uzun bir süre devam eder.
Botoks fiyatlarını ne belirliyor? İşlemin maliyeti nedir?
İşlemin maliyeti kullanılan doza göre belirlenir. Bu da, uygulama bölgesinin genişliğine göre değişir. Pahalı bir ilaç olan Botoks sulandırılarak kullanılan toz formda satılır. İlacın ne kadar sulandırıldığı önemlidir. Üretici firmanın belirlediği oranlardan daha fazla sulandırılırsa etkisi azalır. Yetersiz doz Botoks uygulamalarından sonra hem amaçlanan etki elde edilemez, hem de ilacın etki süresi kısalır.
Bir önceki yazımız olan Alerjenleri ‘hapseden’ jel Türkiye’de başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: hamileyken botox, kaz yağı romatoid artrit, kazayağı botoks gözde şişlik yapar mı, migren için botoks yaptıran var mı, salafalk kaç günde etki eder
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.