->
Bronşektazi doğumsal olabileceği gibi sonradan kazanılmış da olabilir. Sonradan kazanılmış bronşektaziİerin en sık rastlanan nedeni pnömoni ( zatürre ) dir. Bu genişlemeler iğ biçiminde, silindir biçiminde veya kabaca küresel biçimlerde olabilirler. Genellikle akciğer lerin alt loplarında rastlanır.
BRONŞEKTAZİ: Bronşektazi, bronşların anormal olarak genişlemeleri ve bir daha eski çaplarına dönememeleri halidir
Bundan başka bronşları tutan iltihaplar, bronşlara yabancı cisim kaçması ve tüberküloz da etkenler arasına katılmaktadır. Bronşektazi herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, fakat çocukluk yaşlarında daha sık görülür. Hastalığın belirtilerini müzmin öksürük , balgam , kan öksürme ( hemoptizi ) ve sık tekrarlayan zaturreea taklarıbiçiminde özetleyebiliriz. Genişleyen bronşların içi boş olabileceği gibi balgamla dolu da olabilir. Hastaların çıkardıkları balgam kanlı ya da cerahatli olabilir. halsizlik kilo kaybı, anemi ( kansızlık ), ateş gibi genel belirtiler de hastalıklar a eklenebilir. Bazı hastalarda bronşektaziye, sinüzit , beyin apseleri gibi olaylar da eklenebilir.
Anestezi altında hastaların bronşları içine özel bir madde zerk edilerek akciğerlerin röntgeni çekildiğinde, bu özel madde aracılığıyla adeta bronşların haritası röntgen filmi üzerine çıkartılır. ‘Bronkografi’ denilen bu yöntemle eğer varsa, bronşlardaki genişlemeler ve bunların bulundukları bölgeler ortaya konulur.
Günümüzdeki etkin antibiyotik tedavileri yardımıyla bronşektazi hastalığı cerrahi girişime gerek kalmadan kontrol, altına alınabiliyor. Ne var ki antibiyotik tedavisine karşın sık tekrarlayan zatüre ler ortaya çıkıyorsa veya sürekli kan öksürme gibi bir durum varsa, genişlemiş adeta bir infeksiyon ve kanama odağı halini alan bronş bölgelerinin cerrahi girişimle çıkartılması gerekiyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.