->
Uzmanlara göre bronzlaşma, ‘derinin güneşten hasar gördüğünün ve kendini bundan korumaya çalıştığının bir işareti’ olarak tanımlanıyor.
Bronz ten, çoğu insan tarafından sağlıklı görünümle özdeşleştiriliyor.
Bronz görünüm, pek çok kişi tarafından sağlık ve güzellik göstergesi olarak algılansa da, uzmanlar ‘sağlıklı bronzlaşma’ diye bir kavram olmadığını söylüyor. Birçok kişi, ten ne kadar bronzsa o kadar sağlıklı ve güzel göründüğünü düşünüyor. Ancak uzmanlar, bunun tam aksini iddia ediyor
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Dr. Sadiye Kuş, “Yaşam boyu beş defadan fazla güneş yanığı geçirmek, deri kanseri geliştirme riskini iki kat artırıyor” diyor.
Deriye doğal rengini veren koyu pigmente ‘melanin‘ adı veriliyor.
Kısa süreli güneş etkisine dikkat
Derimiz güneşe maruz kaldıktan sonra vücut daha fazla melanin üretmeye başlıyor, böylece cilt rengi koyulaşıyor. Güneşin, kısa ve uzun vadeli, cilt üzerinde pek çok olumsuz etkisi bulunuyor. Kısa vadeli etkiler arasında; güneş yanıkları, bronzlaşma ve çiller sayılabiliyor. Uzun vadeli etkiler arasında ise kırışıklık ve lekeler gibi foto yaşlanma belirtileri ile deri kanseri sıralanıyor. Her beş deri kanseri olgusundan dördünde, neden olarak güneşin ultraviyole ışınları gösteriliyor.
‘Melanon’ adı verilen en tehlikeli deri kanseri tipinin, ağır güneş yanığı öyküsü gibi, kısa süreli yoğun güneşe maruz kalma sonucu ortaya çıktığının unutulmaması gerekiyor.
Güneşten korunmanın yolları
– 10.00-14.00 arası güneşe çıkmayın.
– Şapka ve gözlük kullanın.
– Su, giysilerin ışık geçirgenliğini arttırıyor. Islak giysilerin, yeterli koruma sağlamadığını unutmayın.
– En az 15 koruma faktörlü bir ürünü her gün düzenli olarak kullanın.
– Güneş koruyucu sürerken özellikle dudak, kulak, göz çevresi, boyun, el, ayak ve sırtı unutmayın.
– Altı aydan küçük bebekleri hiçbir şekilde doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.
– Güneş koruyucu ürünleri, bebeklerde altı aydan sonra kullanmaya başlayın.
– Çocukluk çağında tek bir ağır güneş yanığının, yaşam boyu deri kanseri geliştirme riskini daha da artırdığını unutmayın.
Bir önceki yazımız olan Uzun süreli UV cilt kanserini tetikliyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.