->
Burun kanamaları yaş vede cinsiyet ayırımı yapmaksızın bütün insanlarda görülebilmektedir. Kafa atar damarı (Arterya Karotis) hem iç hemde dış dalından kanlanır; bunun yanı sıra septum ön bölgesinde arterler, ağızlaşarak bir yumak teşkil ederler. (Little bölgesi.) Burnun dıştan darbelere maruz kalması kadar, iç bölümündeki arterlerin çokluğundan dolayı en başta nedenlerle burun kanamaya çok yatkındır. Burun kanamaları genellikle olduğundan daha tehlikeli gibi görünür, nadir durumlarda da hayati tehlike yaratabilir. Bu makalemizde burun kanamasının nedenlerine vede tedavisine deyinerek, sizleri bilgilendiriyoruz…
Burun kara kan damarlarından olduğu kadar ak kan (Arter) damarlarından da çok zengindir
Çocukluktan itibaren yaş ilerledikçe, uğraşı ve diğer başka sağlık sorunlarının da ortaya çıkması erişkinlerdeki burun kanamalarının türünü ve nedenini artırır.
Çocuklardaki burun kanamalarının bir çok nedenleri erişkinlerde de görülür. Kazalar, geçirilmiş burun ameliyatları, sistematik ve yerel hastalıklar başlıca nedenler arasındadır.
Kazalar,travmalar:
Burna darbe veya düşme sonucu dış burun yaralanmaları olduğu kadar, burun mukozasının yırtılması, burun bölmesi kıkırdağının kırılması sonucu, septumda yığılan kanın mukoazadan dışarı akması.
Uğraşıya bağlı kanamalar:
Meslekleri icabı tozlu, dumanlı yerlerde çalışanlarda burun içinde de bu maddelerin mekanik olması sonucu, burun boşluğunu dolduran bu artıkların çıkarılması esnasında, mukozanın yırtılması sonucu ve bu artıkların yaptığı baskı ile yine mukozanın harap olması sonucu çok kanamalar olur.
Burun içindeki selim ve habis oluşumlar:
Burun polipleri, komelerin türlü nedenler ile ileri derecede büyümesi, buluğ çağındaki çocuklarda görülen fibrom nazofarengiyenler. Burnu oluşturan türlü dokulardan kaynak almış olan her türlü selim ve habis tümörler.
Dış etkenler:
Güneşe fazla maruz kalma, yüksek yerlere çıkma, uçakla seyahat, derin suya dalma, yorgunluk, stres.
Sistematik hastalıklar:
Bulaşıcı hastalıkların başlangıç dönemlerinde özellikle tifiada, burun frengisinde, leprada, ruamda, burun tüberkülozunda, özel olarak, böbrek hastalıklarında, karaciğer sirozunda, diyabette, hipertansiyonda, lösemi ve benzer kan hastalıklarında, hemofilide, nadir bir hastalık olan RenduOsler Weber hastalığında, çoğunlukla musevi ırkında ve çoklukla bunların kadınlarında görülen bir hastalıktır.
Kanamaların çoğunluğu septumun bölgesinde ağızlaşarak bir damar yumağı teşkil etmiş little bölgesindedir; burası her türlü dış etkenlere baştan maruz kalır. Burun arka bölgesinden gelen kanamalar daha ziyade büyük kan damarlarının beslediği yörelerden kaynaklanır. Nedenleri ciddi olduğu kadar, çıkış alanlarına varmak ve gerekli tedaviyi yapmak zordur. Daha ziyade, ciddi travmalar sonucu, hipertansiyon ve özel hastalıklar sonucudur.
BURUN KANAMALARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ:
Burnu kanayan her yaştaki kişi evvela teskin edilmelidir. Yatar durumdaysa, yarı oturur veya tam oturur duruma getirilmelidir; su bile evlerin üst katına daha az çıkar. Kanama kazaya bağlı ise kanama bölgesi içten veya dıştan kolayca görülebilir. Dış burun kanamaları, temiz bir pansumanla geçirilebilir. İçeriden gelen kanın yeri ancak burun içini görmekle kabil olacağından hekim tarafından tespit edilecektir. Günlük olaylarda Little bölgesi çok kanar. Bunun için:
Her iki burun kanadı baş ve şahadet parmakları arasında sıkıştırılır Little bölgesine baskı yapılır. (5 dakika süre ile)
Kanayan burun deliğinden içeri temiz pamuk veya gazbezi ufak tazyikle sokulur. Bu pamuk parçasına hiç bir zaman herhangi bir madde emdirilmemeli, halk inancı, örümcek ağı, tütün gibi maddeler tatbik etmemelidir. TETANOS TEHLİKESİ kadar bu maddelerin tahripkar etkileri ile başka sorunlar ortaya çıkabilir.Kanamanın miktarı az dahi olsa, kendiliğinden dursa da veya tekrar ederse nedenini bulmak üzere bir hekime gösterilmelidir.
Hekim tarafından yapılacak yöntemler: Hekim evvela hastayı teskin edecek tıbbi tedaviyi yapacaktır; erişkinlerde özel, enjeksiyon şeklinde verilen ilacı kullanacak, burun içini görmekle, kanamanın yerini kanıtlayacaktır. Ön bölgedeki kanamalar çoklukla kendiliğinden durma özelliği taşır. Hâlâ kanama var ise bu bölge özel bir takım maddelerle koterize edilir, (itrat de argent kalemi ile) ve basit burun kanamalarında zedelenmiş bölgenin çabuk şifaya varması için pomat yazabilir.
Evdeki basit yöntemlerle veya hekim tarafından tatbik edilen tedavi ile durdurulamayan burun kanamalarında özel yöntemler kullanılır. Bunların en başta geleni burun tamponlarıdır.
Burun tamponundan maksat, burun içerisini ve gereğinde burun arka bölgelerini de dolduracak şekilde hazırlanmış gaz şeritlerinin özel metotlarla kanayan bölgelere yerleştirilmesidir. Bu şekilde tampon burunda kanayan yere baskı yaparak mekanik olarak kanamayı durdurmaya yardım edecektir. Tanponman başlıca iki türlü tatbik edilir. (1) Ön tanponman (2) Arka tanponman.
Bir önceki Kıl Kurdu Nedir? Kıl Kurdu Nasıl Bulaşır? Kıl Kurdu Tedavisi Nasıldır? başlıklı konumuzda kıl kurdu, kıl kurdu belirtileri ve kıl kurdu nasıl bulaşır hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: burun kanamasi neden olur, burun mukozası yırtılması, burun kanamasının nedenleri, BURUN KANAMASI NEDEN OLUR TEDAVİSİ, ucak seyahati burun kanamasi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.