ÇALIŞAN EVLİ HANIMLAR UYKU AÇLIĞI ÇEKİYOR

ÇALIŞAN EVLİ HANIMLAR UYKU AÇLIĞI ÇEKİYOR
Dr.

Çalışan çocuk sahibi kadınlar uyku açlığı çekiyor. Bunun sonucunda da psikolojik ve psikosomatik hastalıklar oluşuyor. Kadın; çocukları, ailesi ve arkadaşları arasında denge kurmaya çalışırken strese maruz kalıyor. İş hayatında kadınları bekleyen bir başka sorun ise taciz olarak kendini gösteriyor.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) ‘Mesleki Sağlık ve Güvenlik’ dergisinin son sayısında İstanbul Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç
Nihal Esin ile Nilüfer Öztürk’ün ‘Çalışma yaşamı ve kadın sağlığı’ konulu araştırma dosyasına yer verildi. Söz konusu yazıya göre, çalışmanın kadın sağlığı üzerinde olumlu etkileri de bulunuyor. Yapılan araştırmalar, bir ücret karşılığı ev dışında çalışan kadınların, ev kadınlarına göre daha uzun yaşadığını gösteriyor. Bununla birlikte iş yaşamı, kadında bedensel ve ruhsal sorunlara da sebep olabiliyor. Kadınlar hem toplumsal konumları hem de çalışma yaşamları sebebiyle sorunlarla daha çok karşılaşıyor. Çalışma, kadın sağlığı üzerinde pek çok olumsuzluğa sebep oluyor.
Çalışan anneler ev içerisinde ücretsiz ev işçisi olarak, evli olmayan kadın ve erkeklere göre daha fazla zaman harcıyor. Eşlerine göre daha az uyuyor ve kendilerine daha fazla zaman ayıramıyor. Evli ve çalışan kadınlar uyku açlığı çekiyor. Kadınların ev içindeki çalışma saatleri; evdeki çocuk sayısı, bakıma muhtaç birey sayısı ve bu bireylerin bağımsızlıklarına ve yaşlarına göre haftada 17 saat ile 34 saat arasında değişiyor. Kadın; çocukları, ailesi ve arkadaşları arasında denge kurmaya çalışırken strese maruz kalıyor. Bunun sonucunda da psikolojik ve psikosomatik hastalıklar oluşuyor.
Kadınlar iş yaşamında pek çok yaralanmaya ve sağlık sorunlarına maruz kalıyor. Tekrarlayan hareketlerle işlerini sürdüren kadınlarda kas-iskelet sistemi ile ilgili sorunlar, özellikle ağrıya sebep oluyor ve ev içerisindeki rollerini yerine getirmelerini olumsuz etkiliyor.
Çalışma ortamında kadınların maruz kaldığı taciz olayları, aile içi taciz olaylarına göre daha yüksek oranda seyrediyor. Tüm taciz olaylarının yüzde 46′sı işyerlerinde gerçekleşiyor ve bunların yüzde 8′i ölümle sonuçlanıyor. Erkeklerin ağırlıkta olduğu ağır sanayi iş koşullarında çalışan kadınlara yapılan tacizler işyeri tacizlerinin yüzde 24′ünü oluşturuyor. Hemşirelik gibi bakım veren mesleklerde taciz genellikle davranışsal olarak dokunma, dövme, vurma, tartaklama şeklinde oluyor. İş ortamında kadınlara ırksal, cinsel ve yaşa bağlı olarak yapılan ayrımlar kadın ruh sağlığını olumsuz olarak etkiliyor. Ayrıca ekonomik olarak düşük ücret verme, sosyal açıdan erkek mesai arkadaşlarınca dışlanma ve kişisel gelişim açısından yeterli imkanların sunulmaması gibi ayrımcılıklarla karşılaşıyor.
http://www.zaman.com.tr/

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.