ÇALMA HASTALIĞI (Kleptomani)

ÇALMA HASTALIĞI (Kleptomani)
Fakat engellenemeyen çalma dürtüsü yakınması ile hekime başvuru sayısı hastaların bu durumdan utanmaları ve bunun hastalık olduğunu bilmemeleri nedeni ile yok denecek kadar azdır.

Kimi zaman ünlü bir mankenin ya da aktörün, maddi gücü herkes tarafından bilinen bir kişinin marketten son derece değersiz bir eşya çalarken yakalandığını medyadan öğrenerek çok şaşırmışızdır.

Hiçbir biçimde ihtiyacı olmayan bu kişi hırsız damgası yeme riskini neden almaktadır? İhtiyaç duyma ya da heyecan arama davranışından öte çalmak bir hastalığın belirtisi olabilir.
Kleptomani terimi parasal değeri ile ilişkisiz biçimde ve gereksinim duyulmadığı halde tekrarlayıcı biçimde nesneleri çalma dürtüsünün engellenememesini ifade eder. Çalma hastalığının toplum içinde sanılandan daha fazla görüldüğü ve her 1000 kişiden 6′sının kleptomanik olduğu tahmin edilmektedir. Bu duruma tıpta kleptomani adı verilir
Ayrıca başka yakınmalarla başvuran hastalarda kleptomani tanısı konulabilmekte ya da bu kişiler çalma davranışı esnasında yakalanarak adli kanalla tedaviye yönlendirilmektedirler. Çalma hastalığı olan kişilerde depresyon, takıntılar, alkol ve uyuşturucu kullanımı, cinsel işlev bozuklukları, kişilik bozuklukları gibi durumlara da sık olarak rastlanmaktadır.
Çalma hastalığı genellikle geç ergenlik döneminde başlayan ve uzun yıllar devam eden bir bozukluktur. Çocuklarda sadece kleptomani görülmesi nadir olmakla beraber daha çok diğer psikiyatrik rahatsızlıklar ile birlikte görülmesi sıktır. Bu durumun görüldüğü çocukların ailelerinin maddi düzeyi ile kleptomani ilişkisi belirgin olarak gösterilememiştir. Kleptomanik hastalar çalma etkinliğinin olumsuz sonuçlarını bildikleri ve daha sonra bu davranışlarından dolayı sıkıntı, utanç ve rahatsızlık duydukları halde dürtülerine karşı koyamamaktan yakınırlar.
Modern psikiyatride kleptomani tedavisi mümkün olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Psikoterapiler, bilişsel davranışçı teknikler ve ilaç tedavileri ile kleptomani olgularında düzelmeler görüldüğü bildirilmiştir. Eğer kendinizi kontrol edemiyor, ihtiyacınız olmayan nesneleri çalma ihtiyacı hissediyorsanız her şeyden önce bu durumun bir hastalık olduğunu kabul edin. Tedavisi mümkün olan böyle bir hastalık sebebiyle eninde sonunda başınızın belaya gireceğini, hem yasal hem de ruhsal olarak ciddi sorunlarla karşılaşabileceğinizi unutmayın ve hızla psikiyatrik yardım arayın. Tedaviye başvuru ile ilgili endişeleriniz olabilir ancak unutmayın ki başvurduğunuzda sorununuzu paylaşacağınız kişi bu hastalığı yakından tanıyan bir profesyonel olacak ve hastalığınız sebebiyle sizi hiçbir biçimde yargılamayacaktır.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.