CEP TELEFONU İÇİN ÖNEMLİ UYARI

CEP TELEFONU İÇİN ÖNEMLİ UYARI

GLİOMA RİSKİ ARTIYOR
Bu komisyon tarafından yapılan çalışmada cep telefonunun sağlığa etkileri konusunda yayınlanmış araştırmaların sonuçları 8 gün boyunca Fransa’nın Lyon kentinde düzenlenen forumda değerlendirildi.

Dünya Sağlık Örgütü üyesi 31 bilimadamı, şimdiye dek yapılmış yüzlerce cep telefonu araştırmasını inceledi. SONUÇ: Cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalga; kurşun, böcek ilacı ve egzos dumanı gibi ‘muhtemelen kanserojen’.
Dünyanın 1 numaralı sağlık otoritesi Dünya Sağlık Örgütü (WHO), cep telefonları ile ilgili olarak şimdiye dek yaptığı en geniş çaplı değerlendirmenin sonuçlarını açıkladı. Şimdiye dek cep telefonları tarafından yayılan elektromanyetik dalga ile kanser oluşumu arasında herhangi bir bağ bulunmadığını belirten kuruluş, bu kez bünyesinde bulunan Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi’nde (IARC) görevli 14 ülkeden 31 bilim insanının katıldığı yeni bir araştırma komisyonu kurdu
Ardından tüm uluslararası haber ajanslarının “flaş haber” olarak duyurduğu sonuç raporunu açıkladı. WHO’nun 6 sayfalık raporunda “Elektromanyetik alan yaratan radyo dalgalarının da kansere sebep olabileceği sonucuna vardık. Bir beyin kanseri tümörü olan gliomanın oluşum riski, kablosuz sistem kullanımıyla artıyor” ifadesini kullandı. Uzmanlar, bilimsel araştırmalarla elde edilen sonuçların cep telefonlarını kanser açısından potansiyel tehdit olarak tanımlamak için yeterli olacağını vurguladı.
IARC, kanser araştırmalarını inceleyerek 1’den (kanserojen) 4’e (muhtemelen kanserojen değil) kadar giden bir ölçek hazırladı. Bu ölçekte cep telefonları 2B yani “kanserojen olabilir” kategorisine yerleştirildi. Bu da cep telefonlarının etkilerinin bundan böyle yakından inceleneceği anlamına geliyor. 1971 yılından bu yana yaklaşık 900 etken üzerinde incelemeler yapan Merkez, yaklaşık 400 etkeni “kanserojen” ya da “kanserojen olabilir” kategorilerinde sınıflandırmıştı. Cep telefonları da bu raporla birlikte kurşun, egzos gazı ve böcek ilacı gibi 2B kategorisinde yer alacak.
YETERLİ DEĞİL
IARC uzmanları, araştırmaların özellikle cep telefonları ile tıbben “akustik nörinom” olarak tanımlanan işitme siniri tümörü arasındaki ilişki üzerinde yoğunlaştığına işaret etti. Ancak uzmanlara göre cep telefonlarının kansere neden olduğunun çok daha net biçimde söylenebilmesi için uzun vadeli ek araştırmalar gerekiyor.
Cep telefonları konusunda IARC tarafından yapılan uyarılar telsiz telefonları da kapsıyor. Uyarının, radarlar, mikro dalga fırınlar, radyo-TV vericileri ve verici antenlerle ilgili tartışmayı alevlendireceği de söyleniyor. Fakat IARC uzmanları elde
yeterli veri bulunmadığından bu konularda görüş belirtmekten şimdilik kaçınıyor.
NASIL KORUNURSUNUZ?
WHO raporunu hazırlayan uzmanlar da daha önce yapılan araştırmaların altında imzası bulunan profesörler de cep telefonlarının olası olumsuz etkileri konusunda hep aynı uyarıyı yapıyor: Kulaklık kullanın!
Çünkü kulaklık kullanılması durumunda vücudun maruz kaldığı elektromanyetik dalga oranı yüzde 98 oranında ortadan kalkıyor. İşte diğer uyarılar:
1) Kesinlikle ama kesinlikle cep telefonunu kulaklıkla kullanın. Mümkünse kablolu bir kulaklık ile konuşun. Wireless ve Bluetooth kulaklıkları kullanmadığınız sürece açık tutmayın.
2) SAR değeri düşük bir telefon alın. (Değişik telefonlar için SAR değerlerini www.sarvalues.com adresinden öğrenebilirsiniz)
3) Asansör gibi kapalı alanlarda ve otomobil, metro, tren gibi toplu taşıma araçlarında telefon kullanmamaya özen gösterin. Düşük sinyal seviyesi olan yerlerde görüşmelerinizi mümkün olduğunca kısa tutun.
4) Telefonun elektromanyetik dalga yayan antenleri arka bölümündedir. Telefonu cebinizde taşıyacaksanız vücudunuza temas eden yön ekranın olduğu taraf olsun.
5) Hamile kadınlar cep telefonunu karın bölgelerinden uzak tutmalı.
6) Kulaklık kullanamadığınızda telefonu hoparlörden kullanmaya özen gösterin.
7) Haberleşmenizi mümkün olduğunca SMS aracılığıyla yapın.
8) Telefonu uyurken kapatmayacaksanız kesinlikle yastığınızın altına koymayın, yatağınıza da mümkün olduğunca uzakta tutun.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.