->
Şirketlerin üst düzey yöneticileriyse, bu cihazları bazen toplantılarda dağıtıyor ve daha sonra anket sonuçlarını anında Power Point’te gösteriyor.
Son yıllarda üniversite öğrencileri, profesörlerin yoklama, anket ve çoktan seçmeli sınavlar yapmak için istediği clickerları (üzerinde birkaç tane düğme olan uzaktan kumandalar) amfilere getiriyor. Cevap vermek için el kaldırmaya gerek yok. Bu sektörün en büyük iki clicker üreticisi, son 10 yılda fiyatları 30 ila 40 dolar olan 9 milyon cihaz sattı.
Yeni nesil cihazlarla fikir beyan etmek artık çok daha kolay
Bu şirketlerden biri olan Turning Technologies, sadece 2011 yılında 1.5 milyon adet sattı. Yeni kullanım alanları keşfedildikçe, clickerlar ki liselerden it faiye merkezlerine, yolcu gemilerinden hastanelere kadar her yerde bulunur hale geldi.
Meraklıları bu cihazların pratik ve çevre dostu olduğunu ve izleyicilerin televizyonlardaki yarışma programlarına katılan yarışmacıları taklit etmelerini sağladığını söylüyor. Eli havaya kaldırarak fikir beyan etmek tamamen tarihe karışmayacak olsa da, cihazlar utangaç kişilerin seslerini duyurmalarına yardımcı olabilir. New York’taki Columbia İşletme Okulu Karar Bilimleri Merkezi’nin başındaki Eric J. Johnson, “Sınıfta söz alan öğrenciler, söyleyecek şeyi en çok olan öğrenciler değil. Ama clicker ile sınıftaki herkes katılım sağlayabilir ve fikirlerini kimliklerini gizli tutarak ifade edebilir” diyor.
Ancak eleşt irenler, cl icker anketlerinden elde edilen verilerin doğası gereği yapay olduğunu ve incelikli analizlerin önüne geçtiğini söylüyor. Clickerların aynı zamanda Kindle ya da cep telefonları gibi vazgeçilmez ancak kolay kaybedilen cihazlara dönüşebileceğini belirtiyorlar. Colorado Spr ings İt fa iye Müdürlüğü’nden yangın ve güvenlik eğitmeni Brianna Goodwin, ortaokul öğrencilerine yangın önleme dersleri veriyor. Öğrencilerin ana dilleri gibi olan teknoloji dilini kullanarak ilgisini çekmek isteyen yetkililer, Macmillan tarafından satılan bir clicker modelinden 120 adet satın aldı. Goodwin, öğrenciler sınıfa girince onlara birer clicker veriyor. Bunun onları çok heyecanlandırdığını söylüyor. Goodwin, popüler kültür soruları sorarak öğrencilere ısınma turu yaptırıyor. Daha sonra, kundaklamanın sonuçlarıyla ilgili bilgilerini (yaralanmalar, para cezaları ve hapis cezaları) ölçüyor.
Oturumun sonunda doğru cevabı ve verilen yanıtları hemen gösterebildiği için, öğrencilerin doğru cevabı verdiklerinde sevindiklerini söylüyor. Kahkaha ve sevinç, yaşlıları hizmet eden yolcu gemilerinden de eksik olmuyor. Ocak ayında Crystal Cruises, gemideki oyun gecesinde tartışma panelistleri ve komedi programı Liars’Club’ın izleyicilerine clickler dağıttı. Crysal Cruises’un eğlenceden sorumlu yöneticisi Bret Bullock, “İnsanların ne düşündüğünü öğrenmek çok eğlenceli. Şovun bir parçası oluyorsunuz” diyor. New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi Mobil İletişim Merkezi’nin başındaki Profesör James Katz, “Clickerla birlikte söyledikleri birdenbire önem kazanıyor. İnsanlar fikirlerinin gerçekten değer gördüğünü hissedince mutlu oluyorlar ve daha fazla fikir beyan ediyorlar” diyor. Ancak Profesör Katz, aynı zamanda izleyici cevap sistemleri olarak da anılan clickerların kullanım amaçlarıyla ilgili bazı uyarılarda bulunuyor.
Profesör Katz, kalabalıkların fikirlerini öğrenmenin norma dönüştüğü bir toplumda, risk almanın ya da içgüdülere göre hareket etmenin değersizleştiğini söylüyor. Katz, sanatçılar ya da yazarlar gibi sürü psikolojisine kafa tutmak isteyen kişilerin bu teknoloji yüzünden üzerlerinde daha fazla baskı hissettiğini söylüyor. Clickerların faydaları ortaya çıktıkça, cevapları kaydetmek için 250 dolarlık bir sisteme ihtiyaç duyan clickerın kendisi de belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kalabilir. Şirketler clicker’ların demode olacağını öne sürüyor. Örneğin Poll Everywhere şirketinin yazılımı, katılımcıların cep telefonlarından mesaj atarak anket sorularını yanıtlamalarını sağlıyor.
Buna ilgi duyanlardan biri de, Honolulu’daki bir evanjelist kilisesi olan New Hope Christian Fellowship’in rahibi Wayne Cordeiro. Cemaat mensuplarının ayinler sırasında cep telefonlarını kontrol ettiklerini bildiğinden, bazen vaazın ortasında Power Point sunumuyla şu tarz sorular soruyor: Eğer kimse öğrenmeyecek olsaydı, hangisini yapardım? A)zina B)uyuşturucu C) cinayet Cevabınızı SMS’le yollayın. Kimliğiniz gizli kalsın.
THE NEW YORK TIMES
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.