->
Çeşitli damarsal tümörler de ben olarak nitelenmekle beraber gerçek benler “nevik hücre” denilen özel hücrelerden gelişen benlerdir.
Halk dilinde “ben” olarak bilinen nevuslar doğuştan varolan veyada doğumdan sonra da ortaya çıkabilen, derinin bir veya birçok elemanlarını ilgilendirebilen sınırlı gelişimlerdir. Bu makalemizde Ben konusuna deyiniyoruz…
BENLER KANSERLEŞEBİLİR Mİ?
Benler çok çeşitli şekillerde görülebilirler. Klasik olarak benlerin doğumsal oldukları söylenirse de bu özelliklerini destekleyecek veri pek yoktur. Değişik büyüklük ve kıvamda, bazen düz, bazen deriden kabarık, bazen saplı, bazen düzgün sınırlı ya da düzensiz sınırlı, normal deri renginde, esmer, kırmızı veya alacalı olabilirler
Bu özel hücrelerin derideki yerleşimleri ve derinlikleri benlerin habaset potansiyelini belirler. Derinin dış tabakası üst üste sıralanmış hücrelerden oluşmuştur (epidermis), bu tabakanın altında damar ve sinir oluşumları bakımından zengin bir bağ dokusu bulunur (dermiş). Epidermis denilen dış tabakanın katlarını oluşturan hücreler en alt kattaki hücrelerin değişip gelişmesi ile oluşlar. Bu hücreler aynı zamanda epidermis ile dermiş arasındaki sınırı teşkil ederler. İşte ben (nevus) hücreleri epidermis, dermiş veya birleşme yeri (jonksiyon) yerleşimli olabilirler, özellikle birleşme yerinde bulunan benler de habaset riski vardır. Bunlar genellikle esmer renkli benlerdir. Özelikle alacalı görünümde olanlar, düzensiz bir sınırla gelişme gösteren benler kuşku uyandırmalıdır. Özellikle vücudunda çok sayıda ben bulunanların düzenli aralarla kontrol edilmelerinde yarar vardır.
Bir önceki Et Benleri Nedir? Neden Oluşur? Tedavisi Varmıdır? başlıklı konumuzda et benleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: cild deki benler, Nevik hücre
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.