->
Boyu 1 metreyi bulabilir, kimi zaman daha da uzayabilir.
Civan Perçemi
Civan Perçemi Hakkında Genel Bilgiler
Civan Perçemi’ nin yörelere göre değişik, halk arasında değişik anılan birden çok adı bulunur. Bahar mevsiminde kahverengi köklerinden ilk olarak rozet şeklinde yaprakları daha sonrada daire şeklinde olan içinde özü bulunan, sağlam dik uzayan sapları çıkar, üzerleri yetiştiği yükseklik ile orantılı az kıllı ya da çok kıllı olur. Civan Perçemi uzun yıllar dayanan otsu bitkilerdendir. Bu adlarından bazıları şöyledir; kandil çiçeği, Akbaşlı, Bin bir yaprak otu, Barsaman otudur
Çiçeğinin rengi genellikle beyaz yada pembedir. Mayıs ayından Ekim ayına kadar açarlar. Bir arada iken şemsiyeye benzer görünümleri vardır. Tohumları ise uzu, gümüşümsü gri olur.
Avrupa’ nın tamamında, Amerika’ da ve yurdumuzda yetişmektedir. Civan Perçemi’ nin çok fazla akrabası bulunmaktadır ve dünyanın tamamına yayılmış durumdadır. Tarih içerisinde yapraklarını çorbalar ve salatalarda kullanmışlardır.
Civan Perçemi’ nin Yararları (Faydaları)
Civan Perçemi’ nin Zararları
Genelde tavsiyenin dışında aşırı ölçülerde kullanılmadığı sürece Civan Perçeminin bir yan tesirine rastlanmamıştır.
Kimi bünyelerde alerji yapabilir, Vücutta deri döküntüleri oluşabilir. Alerji sebepleri kokusundan, çayından ya da suyundan dolayı olabilir yada bitkinin direkt vücutla temasından gerçekleşebilir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.