->
Bu çizgiler kas hücresinin kasılmasını sağlayan ve kasların en küçük kasılma birimleri olan “Miyofibriller “e aittir. Kas hücresinin içine, onun uzunlamasına eksenine paralel olarak dizilmiş çok sayıda miyofibril bulunur.
ÇİZGİLİ KAS HÜCRESİNİN İNCE YAPISI:
Her çizgili kas hücresi, yani kas lifi mikroskop altında incelendiğinde kas lifinin uzunlamasına eksenine dik olan çizgiler görülür. Miyofibrillerin kasılmasıyla kas hücresi kasılma durumuna geçer. Tüm kas hücrelerindeki miyofibrillerin kasılmasıyla, kasın tümü kasılma durumuna geçer
Kas hücresi, hücre çekirdeği ve mitokondri bakımından çok zengindir. Bilindiği gibi mitokondriler hücrelerin enerji üreten organcıklarıdır. Kasların çalışabilmeleri için fazla enerjiye gereksinimleri vardır. Hücre çekirdekleri çevresinde “Ribozom”lar ve “Golgi cisimleri” bulunur. Kas hücresinin içinde iki çeşit borucuk sistemi vardır. Bunlardan birine “Sarkoplazmik retikuhım”, ötekine de “Trans-vers tübül” (T-tüpü) denir. Bu her iki borucuk sistemi miyofibrillerin çevresini sarar. Sarkoplazmik retikulum, miyofbiriller çevresinde bir ağ oluşturacak biçimde düzenlenmiştir. T-tüpleri, sarkolemmanın kas hücresinin derinliklerine doğru gönderdiği ince borucuklardır. T-tüpleri miyofibriller çevresinde belli bölgelerde sarkoplazmik retikulumla çok yakın ilişki içindedirler. Yukarıda sözünü ettiğimiz borucuklar sistemi, miyofibrillerin ve buna bağlı olarak da kas hücrelerinin kasılmasında önemli görevler üstlenmişlerdir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.