->
Uzmanlar uyarıyor: Anne ve babalar çocuklarına tutamayacakları sözler vermeyin. Mehmet Bilgin, anne ve babaların çocuklarına tutamayacakları sözler vermemesini istedi. Doç. Dr.
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd
Yrd. Doç. Dr. Bilgin, çocuğun anne ve babasını, yaşamın garantisi olarak gördüğünü belirtti. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bilgin, “Bu nedenle yanında anne ve babasını göremeyen küçük çocuklar ağlamaya başlar. Verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle çocuklarda, dış dünyaya karşı güvensizlik oluşur, içe kapanırlar ve depresyona girebilirler. Aileler buna çok dikkat etmeliler” dedi.
“Çocuk sizin ne düşündüğünüzü, neye inandığınızı ve değer yargılarınızı keşfetmeli” diyen Yrd. Doç. Dr. Bilgin, çocukların ebeveynleri hakkında net bilgilere sahip olması gerektiğini kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bilgin, normal bir kişinin bile kendisine verilen sözün tutulmamasından dolayı incinebileceğine dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Bilgin, “Çocuklar ise bu duruma karşı hem kırgınlık yaşar, hem de bunu hayatı için risk olarak değerlendirir” diye konuştu.
’ÇOCUKLAR DEPRESYONA GİREBİLİR’
Akşam eve gelirken sürekli, “Sana çikolata getireceğim” diye söz veren ve getirmeyen bir baba hakkında çocuğun, “Babam verdiği sözü tutabilen bir insan mıdır?” diye düşündüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Bilgin, şunları söyledi:
“Özellikle okul öncesi çocukların dünyayı algılamasında ebeveynin varlığı, onun yaşama tutunma teminatıdır. Çocuk anneye babaya bu gözle baktığı için verilen sözlerin tutulmaması çocuğun, ’Kim bakacak bana?’ sorusu sormasına yol açar. Çocuk hayatının riske edilmesinden korkar. Verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle çocuklarda, dış dünyaya karşı güvensizlik oluşur, içe kapanırlar ve depresyona girebilirler. Anne ve babanın bir kez söz verdiği şeyi yapmaması çok bir anlam ifade etmez. Çünkü psikolojide çoğunlukla yapılan davranışlar belirleyici olur. Zaten çoğunlukla çocuğuna verdiği sözü tutan kişiler iyi bir anne ve babalık yapıyor demektir. Anne ve babanın çocuğuna karşı tutarlı, kararlı ve demokratik olması gerekir.”
DHA
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.