->
Her iki durumdaki çocuklar için sonuçtan önce nedenler üzerinde durulmasını isteyen Akbaş, 6- 7 yaşa kadar ki davranışların ‘çalma’ olarak değerlendirilmediğini, sahip olma duygusunun 8′inci yaşta başladığına dikkat çekti. Çalma davranışının kökeninde ise sevgi açlığı bulunduğu belirtildi.
Temel eğitim çağındaki çocukların, cezalandırılma korkusu ya da ödüllendirme arzusu nedeniyle yalan söylediği belirtildi.
Çocukta duygusal zekayı geliştirmek için onlara özel zamanlar ayrılmasını ve kaliteli ilişki kurmayı öneren Akbaş, derslerdeki başarı durumuna göre çocuğa olan sevgi dozunun ayarlanmasının da yanlış olduğuna değinerek, sevginin koşulsuz olması gerektiğini söyledi.
Çocuk eğitimi ile ilgili bilgiler veren uzman psikolog Sabit Akbaş, çocukların olumsuz davranışları karşısında panikten, acımasızca cezalandırmaktan ve damgalamaktan kaçınılmasını istedi
Psikolojik danışma uzman Akbaş, çocuklar konusunda daha sonra şu uyarı ve değerlendirmeleri yaptı:
– Disiplin konusunda tutarlı olunmalı, aynı davranışa farklı günlerde farklı tepkiler verilmemeli.
– Çocuğa ne yapmaması değil, ne yapması gerektiği öğretilmelidir.
– Çocukta saldırganlık; anne- babanın aşırı düşkünlüğünden, kısıtlanmasından, şiddet içerikli TV programlarından, duygusal olarak ihmal edilip dikkat çekmek istemesinden kaynaklanabilir. Bu davranış yerleşmiş ise psikolojik destek gerekebilir.
– Saldırganlık dayakla cezalandırılmamalı.
– Kardeş kıskançlığı, ona sevginin azalmayacağı gösterildiğinde ortadan kalkar.
– Çocuklara hata yapma özgürlüğü tanınmalı, kabiliyetleri budanmamalı.
– Çocuklara uygun davranışlar öğretebilmek için anne – baba model olmalıdır. Çocuklarının çeşitli davranışlarından şikayetçi olan anne-babaların önce kendi durumları ve tutumlarını gözden geçirmeleri gerekir.
Bir önceki Gaz yöntemiyle kalp tedavisi dönemi başlıklı konumuzda kalp rahatsızlığı, Kalp rahatsızlıkları ve Kalp Sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.