->
Genellikle 7 yaşından itibaren ortaya çıkar, bir süre sonra geçer yada hayat boyu onunla yaşamaya mahkum bırakır. Tik, bazen vücut tarafından ritmik olmadan yapılan bir hareket, bazen de birden söylenen söz olabilir. Çünkü çocuğun istem dışı yaptıkları yada söyledikleri arkadaşları tarafından dalga konusu olur. Çocukluk döneminde ortaya çıkan tik bozuklukları, çocuklarda psikolojik sorunlara sebep olmaktadır.
Hiçbir amaç gütmeyen, bir anlamı olmayan, sürekli ve istem dışı olarak yapılan garip hareketlere yada söylenen sözlere tik denmektedir
Tikler birçok şekilde ortaya çıkmakta ve en çok da erkek çocuklarında görülmektedir. Yoğunluğu, şiddeti ve ortaya çıkma aralığı değişmektedir. Bazen de bir çocukta birden fazla tik çeşidi görülmektedir. Otururken, istirahat ederken yada uyurken bile tik meydana gelebilir. Ne zaman ortaya çıkacağı kestirilmez. Stres halinde artmaktadır.
Çocuklarda tik belirtileri
Çocuklarda tik bozukluklarının belirtileri; baş sallama, etrafı koklama, öksürme, omuz silkme, yüz buruşturma, boğaz temizleme, ses çıkarma, göz kırpma, yağını yere vurma, sürekli kıyafetini düzeltme, küfür etme, açık sözler kullanma, duyduğu son kelime yada cümleyi sürekli tekrarlama vb gibi davranışlardır.
Tikler kalıcı yada geçici olabilir. Tik belirtileri istenirse çocuk tarafından engellenebilir. Bu konuda çocuğun bilinçlenmesi ve bu hareketleri gerçekleştirmemesi için ebeveynlere büyük görev düşer. Ancak çocuğun çok fazla üzerine gidilmesi durumunda, tikler daha da artabilir. Bu konuda bir uzmandan yardım almalısınız.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: bebeklerde tik nasıl anlaşılır, çocuklarda tik, cocukta tik resimler
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.