Çocuklarda yüksek ateş nedenleri ve yapılması gerekenler

Çocuklarda yüksek ateş nedenleri ve yapılması gerekenler
Çocuk bu hasta da olacak elbet” demeyin ama panik de yapmayın. Sevgili arkadaşlar, biz bu yazımızda çocuklarda görülen yüksek ateş nedenlerini ve sizlerin paniklemeden yapmanız gerekenleri konu alıyoruz.

Yüksek ateş nedir?
Çocuklarda ve yetişkinlerde normal vücut ısısı, günün saatine (vücut ısısı sabahları genelde daha düşüktür), egzersiz ve kıyafete bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte 36.5-37.5 santigrattır. Elbette ki bir çok nedenden kaynaklı olan yüksek ateş sıkça rastlanılan bir durum olduğu için paniklemeye gerek yok ama kesinlikle ihmalede gelmez.
Çocuklarda sıkla görülen ve birden çok nedeni olan ateş yükselmesinin başlıca sebepleri; diş çıkartma, soğuk algınlıkları, boğaz enfeksiyonu vs vs… gibi bir çok nedenden ötürü görülmektedir
Vücut ısısının en az 38 santigratta yükselmesi genellikle yüksek ateş olarak kabul edilmektedir.
Panik yapmadan önce
Çocukların vücut ısısını ölçerken, termometrede yükselen sayılar, ebeveynler için endişe verici olabilir, ancak yüksek ateşin tek başına bir hastalık olmadığını unutmayın -yüksek ateş vücudun bir enfeksiyonla savaşması için sağlıklı bir yoldur. İşin gerçeği, yüksek ateş mutlaka altta yatan ciddi bir hastalığın belirtisi olmak zorunda değildir. Bazen, bazı ciddi hastalıklarda yüksek ateş görülmezken, yaygın soğuk algınlığı virüsleri, vücut ısısının yükselmesine neden olmaktadır. Bu yüzden çocuğunuzun vücut ısısını düzenli olarak ölçüp, not etmeniz oldukça önemlidir. Yine de doktorunuz, çocuğunuzun durumunun ne kadar ciddi olduğuna ya da tedavi gerekip gerekmediğine karar vermek için çocuğunuzdaki diğer belirtileri de kontrol etmek isteyecektir.
Yüksek ateşin sebepleri
Yüksek ateşin en sık görülen sebebi soğuk algınlığı ya da nezlede olduğu gibi viral (yani bir virüsün neden olduğu) enfeksiyonlardır. Pnömoni (zatürre) ya da idrar yolu enfeksiyonu tarzında bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar gibi, bazen bakteriyel bazen de viral olabilen kulak iltihabı da yüksek ateşe neden olabilmektedir. Vücut bu “yabancıları” fark ettiğind,  beden ısısının artması ve enfeksiyonla savaşması işaretini veren sitokinler adındaki hormonlardan salgılar. Diğer bir deyişle, yüksek ateş, çocuğunuzun bağışıklık sisteminin işini yaptığının bir işaretidir.

Bebeklerin diş çıkarmasının da vücut ısısının yükselmesine neden olduğu gibi yanlış bir düşünce vardır, ancak doktorlar bu ikisinin birbiriyle bir ilgisi olmadığını söylemektedirler. Çocuğunuzun diş çıkarması ve yüksek ateş aynı anda ortaya çıktıysa bu muhtemelen bir tesadüftür -yüksek ateşin sebebi büyük ihtimalle bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyonun belirtisidir.
İki yaşın altındaki çocuklarda çok sık görülen ve isiliğe neden olan roseola virüsü yüksek ateşin diğer sebeplerinden biridir. Bu virüsün sebep olduğu yüksek ateş 3-5 gün sürmektedir ve bu sürenin sonunda çocuğun sırtında ve göbeğinde ortaya çıkıp, kollarına ve bacaklarına doğru yayılan isilik görülür.
Çok ender durumlarda ise yüksek ateşin sebebi menenjit gibi bir hastalık olabilmektedir. Menenjitin belirtileri arasında, sırt tutulması ve baş ağrısı, yüksek ateş, kusma, iştahsızlık ve bazı durumlarda isilik sayılabilmektedir. Fakat menenjit olduğundan şüphe edilen bir bebekte aranması gereken semptomlar yüksek ateş, ağlama, huzursuzluk, uyuşukluk, kusma, isilik, bebeğin kafasında bulunan yumuşak bölgede oluşan bir çıkıntı, solgun ya da morumsu cilt, nefes almada zorluk ve hastalık nöbetidir.
Sebebi her ne olursa olsun, çocuğunuzun vücut ısısında normal olmayan bir artış ve yüksek ateş gözlemlediyseniz, mutlaka çocuk doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
 
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: yüksek ateşte yapılması gerekenler, 5 gün yüksek ateş, çocuklarda Ateş çıkartan nedenler, YÜKSEK ATEŞ, çocukta sirtta ates

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.