->
Horlama sorunu sadece yetişkinlerde görünmüyor. Ceyda Kırışoğlu anlatıyor:
“Burun, boğaz ve geniz gibi üst solunum yollarındaki tıkanmalar horlama sebebidir. Zamanla bazı çocuklarda geceleri horlayabiliyor. Acıbadem Onkoloji ve Nörolojik Bilimler Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Uyku Bozuklukları Uzmanı Dr. Peki bunun sebebi ciddi bir hastalıkmıdır?
Uzmanlar bu konuyu şöyle yorumluyor: ” Horlama okul başarısını tehtid eden bir sorunun habercisi!”
Çocukların uykusunda horlaması aynı zamanda bir sağlık problemi de olabilir diye konuşan uzmanlar, aileleri bu sorunu ciddiye alması konusunda uyarıyorlar
Horlama çocukların günlük aktivtelerinide engelliyor. Dilin arkaya kaymasına bağlı olarak solunumun birkaç saniye süreyle durması, daha yüzeyel, hızlı solunması veya solunum için aşırı çaba harcanması sonucu uykunun sık sık bölünmesine neden olur. Çocuk geceleri defalarca uyandığı için güne zinde başlayamaz ve o gün onun için kabus dolu olur. Uykunun bölünmesinin yanı sıra oksijen düzeyinde de düşüşler meydana gelir ve buda sağlık için bir tehdittir.”
Solunum bozukluğunu çocuğun nefesinin durmasına neden olabiliyor. Dr. Kırışoğlu bu sorunu da şöyle açıklıyor: ” Solunum bozukluğuna bağlı olarak nefes durması yaşanır ve kandaki oksijen seviyesi düşerek kirli kan karbondioksidin çoğalmasına neden olur. Beyin, bu sırada çocuğu uyarır ve uyanmasını sağlayarak nefes almasını ister. Çocuk nefes alır, tekrar uykuya dalar ve bu gece boyunca tekrarlanır çocuk uyandığının bile farkına varmaz.
Çocukların bazılarında bu sorun gözlenmez. Nefes durması sorunu ile karşılaşmayan çocukları başka bir tehlike bekliyor. Çocuklar, ihtiyacı olan enerji kaynağını nefes alıp vermek için kullandıklarından büyüme geriliği, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon hastalığı ile karşı karşıya kalabilirler.”
Horlama Nedenleri
Çocukların horlama nedenlerinin başında bademcik ve geniz etinin büyüklüğü gelir. Bunların yanı sıra burun tıkanıklığı, alerjik durumlar, kilo sorunu, reflü, astım, tiroid bezinin az çalışması, nörolojik sorunlar, yüz kemik gelişimindeki farklılıklar ve genetik sorunlarda horlamaya neden oluyor.
Bir önceki Üç ebeveynli çocuk mümkün mü? başlıklı konumuzda anne sağlığı, böbrek yetmezliği ve çocuk sağlığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: çocuklarda horlama nedenleri, COCUKLARIN HORLAMASI, çocuğun horlaması, bebekler uyurkenniye horlar, çocukta horlama sebeplerı
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.