->
Dr. Doç.
Soğuk havadan çabuk etkilenen çocuklar ile yaşlıların donma riskinin daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, ebeveynleri sömestr tatiline giren çocukların soğuk havada fazla vakit geçirmemesine dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. Gürkan Ersoy yaptığı açıklamada, hava sıcaklığında gözlenen düşüşe paralel olarak soğuktan etkilenme ve donma vakalarında artış gözlendiğini anlattı.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd
Sömestr tatilinin, yurt genelinde ağır kış koşullarının gözlendiği günlere denk gelmesi nedeniyle ebeveynlerin soğuğun etkilerine karşı dikkatli olması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ersoy, “Çocuklar ve yaşlı insanlar, soğuk havadan çabuk etkilenip donma riski taşır. Soğuk havanın etkisini iyiden iyiye gösterdiği bugünlerde sömestr tatilini geçiren çocukların risk altında olduğunu unutmamak gerekir” dedi.
Her türlü hastalıkta olduğu gibi soğuktan etkilenmede en iyi tedavinin korunma olduğuna dikkati çeken Ersoy, şöyle konuştu:
“Ebeveynler, sömestr tatilinde çocukların soğuk havada fazla vakit geçirmemesine dikkat etmeli ve onları yalnız bırakmamalı. Çocuğa birkaç kat kıyafet giydirmek faydalı olacaktır. Özellikle karda oynamak isteyen çocuk sınırlarını bilemeyebilir. Uzun saatler karda oynadıktan sonra uykuya dalma eğilimi gösterebilir.
Saatlerini dışarıda oynayarak geçiren çocuk eve döndüğünde ellerini ısıtmak için kalorifer peteklerine dokunması engellenmeli. Ani ısı değişimi, sinir ucu harabiyetine neden olabilir. Ayrıca damarlar aniden genişlediği için ani tansiyon düşmeleri yaşanabilir. En akıllıca olan, soğuktan etkilenmiş kişinin vücut ısısını yavaş yavaş yükseltmek olacaktır.”
Sömestr eğlencesi zehir olmasın
Ersoy, sömestr dolayısıyla birçok ailenin yoğun kar yağışı alan kayak merkezlerini tercih ettiğini, ancak tatilin tadını çıkarırken tedbirli olmanın hayati önem taşıdığını vurguladı.
Karlı havada tercih edilen açık mekânlara mutlaka bir rehber önderliğinde gidilmesi gerektiğine işaret eden Ersoy, “Bilinmeyen bir yol tercih edildiğinde uyarı levhaları dikkatli takip edilmeli. Kar yağışı bulunuyorsa, gezi öncesi yedek kıyafet alınmalı. Tedbirli olmak adına, hava kararmadan gidilecek yere varılmasında fayda var” diye konuştu.
Soğuktan etkilendiği tespit edilen kişinin öncelikle rahat bir ortama ulaştırılması gerektiğini belirten Ersoy, şunları kaydetti:
“Soğuktan etkilenen insan, donmaya başladığında uykusu gelir ve bu çok tehlikelidir. Kişiyi o soğuk ortamdan uzaklaştırmamız ve sıcak bir ortama taşımamız gerekir. Soğuğa maruz kalmış kişilerin cildi çok kırılgan hale gelir, kolaylıkla yırtılabilir. Kişinin hemen ısıtılmaması önem taşıyor. Isıtıcıların yakınında bulunmak, hastada ciddi yan etkilere neden olabilir. Hasta, üzerindeki ıslak kıyafetler çıkarıldıktan sonra yavaş yavaş ısıtılmalı. Ortamdaki rüzgâr engellenmeli. Damarların yüzeyden geçtiği kol altları ve kasık bölgesine ılık su torbaları uygulanmalı. Şuuru yerindeyse çok sıcak olmayan besinler tüketmesi sağlanmalı. Sakinleşmesi sağlanmalı. Soğuktan etkilenmiş kişiye sarılıp, vücut ısısını transfer ederek hastanın vücut ısısını yükseltmek çok etkili bir yöntemdir. Ayrıca hastanın ılık suyla yıkanması sağlanabilir.”
Karla ovmayın
Donma tehlikesi bulunan kişinin vücudunun karla ovulmasının, doğru bilinen yanlışlar arasında bulunduğunu vurgulayan Ersoy, karla ovmanın hassas hale gelmiş cilt üzerinde büyük zararlara neden olabileceğini vurguladı.
Yrd. Doç. Dr. Ersoy, soğuktan etkilenen kişiye yardımcı olmak isteyenlerin, öncelikle kendi can güvenliklerinden emin olmaları, donma tehlikesi bulunan hastalara en kısa sürede profesyonel yardım sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: ani ve engellenmeyen sinir, soguk havada neden uykumuz gelir, soğukta kalan çocuğa ne yapmalı, soğukta kalan insan, uşuyunce nıye uyku gelir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.