ÇOK KATLI EPİTEL DOKUSU Faydaları

ÇOK KATLI EPİTEL DOKUSU Faydaları

ÇOK KATLI EPİTEL DOKUSU: Çok katlı  epitel dokusu üst üste yığılmış epitel hücrelerin­den oluşmuş bir epitel doku türüdür. Dış yüzeye yakın hücreler mekanik etkenlerle doku yüzeyinden kopup ayrılırlarken, aynı dokunun derin katların­da bulunan hücreler çoğalarak bu kayıpları karşılarlar ve böylece doku yüzeylerinin süreklili­ği sağlanmış olur.
Derin katlardaki hücreler biçim olarak daha kolumnar, ortadakiler küboid, en üsttekiler de yassılaşmış hücrelerdir. Bu doku deri. vagina. ağız gibi vücudun gerilme, sürtün­me, temas gibi birtakım mekanik etkenlerden etkilenen yüzeylerini örter
Yassılaşmış hücrelerin oluşturduğu yapılara “Skuama” [pul] denir, bı nedenle çok katlı epitel dokusunun diğer bir ad da “çok katlı, skuamöz epitelyum”dur. Deri ve ağızın bazı bölümleri gibi daha kurı yüzeyleri örtmekte olan epitel dokusunun eı dıştaki epitel hücreleri çekirdeklerini kaybeder ler ve “keratin” denilen bir protein türünden ço] zenginleşirler. Bu proteini taşıyan çok kati epitele “keratinli epitel” de denir. Keratin sı geçirmeyen ve mekanik etkilere çok dayanıkl olan bir proteindir.Vagina. yemek borusu, ağız boşluğunun büyük bi bölümü, korneanın ön yüzü ve konjunktivad. olduğu gibi nemli yüzeylerdeki çok kalın epiteliı yassı hücreleri çekirdeklerini kaybetmezler vı keratinleşmezler. Ancak A vitamini eksikliği uzun süreli mekanik tahrişler keratinleşmemi, epitellerin keratinize olmalarına neden olabilirler.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.