->
Çölyak hastalığı ekseri genetik faktörler sonucunda ortaya çıkar. Bu hastalık özellikle tek yumurta ikizlerini bir hayli etkiler.
Bağırsaklardaki sindirim ve emilimin bozulmasına yol açan bir hastalık olan çölyak hastalığı, buğday, çavdar, arpa ve nadiren de yulafta bulunan glutene karşı hassasiyet göstererek hastanın bu gıdaları tüketmesi durumunda bir takım sıkıntılar yaşamasına sebep olur. Hastanın yaşadığı bu sıkıntılar aynı zamanda çölyak hastalığının anlaşılması içinde bir belirtidir. Ailesinde ve akrabalarında çölyak hastası bulunan kişilerin %10′u çölyak hastasıdır
Tek yumurta ikizi olarak doğan ve ailesinde çölyak hastası olan çocukların %70 çölyak olma riski bulunur. Çift yumurta ikizlerinde ise bu risk %30’dur.
Çölyak hastalığının ortaya çıkmasında aşırı stres ve viral enfeksiyonlarında rolü bulunur. Genellikle 8-12 aylık çocuklarda husule gelse de 30-40 yaş aralığındaki yetişkinlerde de görülme ihtimali yüksektir. Kendini geç belli eden çölyak hastalığı “latent” ya da “sessiz çölyak” olarak tanımlanır.
Çölyak hastalığının belirtileri
Çölyak hastası olanların yaşamış olduğu sıkıntıların başında karın ağrıları, şişkinlik gibi şikayetler gelir. Kendini daha çok karın ağrısı, hazımsızlık ve şişkinlikle belli eden çölyak hastalığının, aynı zamanda ishal, laktoz intoleransı, zayıflama, ödem, saç dökülmesi, iştahsızlık, kas güçsüzlüğü, vücudun kolay çürümesi gibi belirtileri vardır.
Bir önceki Mide Kelepçesi Nedir? Mide Kelepçesi Kimlere Takılır? Mide Kelepçesi İle Zayıflama başlıklı konumuzda mide kelepçesi ve mide kelepçesi nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: als çölyak hastalığının belirtileri nelerdir, çölyak hastaligi 30u yaslarda belirtileri, çölyak hastalığı büyüklerde belirtiler nasıl ortaya çıkar, çölyak hastalığı büyüklerde belirtiler nasıl ortsya çıkar, Colyak sac
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.