->
Çölyak hastalığı da, ince bağırsakta bir çeşit alerji olup, ince bağırsağın bu işlevini etkiler ve bunun sonucunda beslenme yetersizliği meydana gelir.
Çölyak hastalığını daha da açacak olursak; ince bağırsakta Villus olarak tanımlanan çıkıntılar bulunur ve bu çıkıntıların görevi vücudun yeterince gıda alabilmesini sağlamaktır.
Beslenme amacıyla yediğimiz tüm gıdalar, ince bağırsak organı tarafından bileşenlere ayrılır ve ardından bağırsak tarafından emilip, kana karışır. Bu nedenle, çölyak tedavi edilmesi zorunlu bir sağlık problemidir. Çölyak hastalığının tedavi edilmemesi durumunda beslenme yetersizliğinden dolayı daha birçok hastalıklar sağlığımızı tehlikeye atmaktadır
Tükettiğimiz besinlerde bulunan gluten ise, ince bağırsakta bol miktarda bulunan Villus’u olumsuz etkiler. Glutenli besinlerden dolayı Villus tahrip olarak azalır ve küçülme gösterir. Villus’un azalıp küçülmesi, bağırsak yüzölçümünün de azalmasına neden olur. Bu nedenle gıdalar emilemez hale geldikleri için beslenme yetersizliği görülür. İşte tüm bu nedenlerden dolayı, çölyak belirtileri yavaş yavaş görülmeye başlanır.
Çölyak belirtileri
Büyük küçük herkeste meydana gelebilen bir sağlık problemi olan çölyak hastalığı, herkeste aynı belirtileri göstermez. Çölyak hastalığın belirtileri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Çölyak hastalığı belirtileri aşağıda listelenmiştir.
Çölyak hastalığı tanısı
Her yaşta tanı konabilir. Yukarıda sıralamış olduğumuz şikayetler sonucu uzman hekimin yaptırmış olduğu kan testleri, ve bu testlerin ardından hekimin yapmış olduğu ince bağırsak biyopsisi ile hastalığın tanısı konur.
Çölyak hastalığı nasıl geçer?
Çölyak tedavisi için, çölyak hastalığına neden olan glutenli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hekimler, çölyak hastalığı tedavisi için glutensiz diyet uygulanmasını önermekte. Hastalığın tedavi sürecinde, içerisinde gluten bulunan gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Aksi taktirde bağırsaklar yeniden tahrip olur, çölyakda asla geçmez.
Çölyak hastaları beslenme alışkanlıklarını değiştirmeli, hekimlerin önerilerinden dışarı çıkmamalıdır. Çünkü çölyak tedavisi için en etkili yöntem diyet yapmaktır. Bu diyet ömür boyu sürdürülmelidir.
Diyetin yanı sıra D vitamini takviyesi ve medikal tedavide uygulanmaktadır. Ayrıca laktoz entolaransı meydana gelen hastalara bir süre süt ve süt ürünlerinin tüketimi önerilir.
Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içerir.
Bir önceki Akciğer ödemi nedir? başlıklı konumuzda Akciğer ödemi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: colyak hastaligi, çölyak hastalığında sporun yararı, çölyak hastalığı nasıl geçer, Çölyak tedavisi nasıl, çölyak en etkili belirtisi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.