->
Büyüme hormonu eksikliği olan hastalarda, küçük yaşlarda teşhis durumunda tedavi ile boy uzayabiliyor.
DHA
“Cücelik bazı tıbbi hastalıklar sonucu gelişen ciddi boy kısalığıdır” diyen Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr.
Cüceliğe yol açabilen hastalıkların genellikle çocukluk çağında tespit edildiğini belirten Dr. İbrahim Aslan, “Cücelikte erişkin boy 1 metre 47 santimden daha düşüktür” dedi. Aslan, bu hastalıkların çoğunun genetik bozukluğa bağlı olduğunu, bir kısmının ise nedeninin bilinmediğini kaydetti. Cüceliğe yol açabilen hastalıkların 200′ün üzerinde olduğunu kaydeden Dr
Aslan, “Çocukların gelişiminde gerilikten şüphelenildiğinde öncelikle çocuk hastalıkları uzmanına başvurulması gerekir. Çocuk hastalıkları uzmanı ihtiyaç hissederse ortopedi ve endokrinoloji, metabolizma hastalıkları birimlerinden yardım isteyebilir” dedi.
Büyümedeki geriliğin erken yaşlarda tespit edilmesi durumunda hastaya daha çok yardımcı olunabileceğini kaydeden Dr. İbrahim Aslan, “Genellikle tedavi, cüceliğe yol açan hastalıklarda gelişebilen komplikasyonları düzeltmeye yöneliktir. Tedavinin önemli bir parçası da bu hastaların günlük yaşantıya uyumlarının düzeltilmesini içerir. Erken yaşlarda tespit edilen bazı büyüme hormonu eksikliği olan hastalarda büyüme hormonu verilmesi boyun uzamasını sağlayabilmektedir” diye konuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.