->
Necat Yılmaz; ”D vitamini birincil etkisini serum, kalsiyum ve fosfor seviyesini kontrol ederek gösterir.
D vitaminli besinleri sevmeyen ve tüketmeyen kişilerin bu vitamini güneş enerjisinden sağlayabileceğini belirten Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya Şefi Prof. D vitamini yokluğunda diyet ile alınan kalsiyumun sadece yüzde 10–15′i bağırsaktan emilir.
Vücudumuzun en önemli yapı taşlarından birisi olarak bilinen D vitamini eksikliğinin yıllardır kemik erimesine neden olduğu belirtilirken, aksine bu eksikliğin kemik erimesine neden olmadığını ve kanserden şeker hastalığına, enfeksiyon hastalıklarından kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığa yol açabildiğini ifade ediliyor. Dr
Fosforun da yüzde 60′lık kısmı emilebilir. Bu nedenle güçlü kemikler için D vitamini gereklidir. Her ne kadar üzerinde tam bir konsensüs sağlanamasa da D vitamini eksikliği için 20 ng/ml’den düşük değerler genel kabul görmüştür.
Kendimizi ve çocuklarımızı açık havada daha çok vakit geçirmeye zorlamalıyız. Bunun için illaki güneşlenmek gerekmez. Vücudun 25′lik kısmının 15 dakika aralarla günde 2-3 kez güneşe maruz kalması yeterli dozda D vitamini üretebilmemiz için yeterlidir. Aksi takdirde güneşin nimetlerini başkalarına sunup biz kendimizi onlardan ilaç almaya mahkum ederiz.”
Bir önceki Ailenizle yemek yiyin, kilo almayın! başlıklı konumuzda obez, Obezite ve obezite nedir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: d vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar, d vitamin eksikliği hangi hastalıklara yol açar, vitamin eksikliği ve kansızkık nedir ve nelere yol açar, d vitamini eksikliği nelere yol açar, d vitaminini yemeyen biri ne gibi hastalıklara yol açar
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.