->
Sıhhatli insanlarda elastiki bir yapıya sahip olan atardamar, bedenimizin denge durumuna göre kimi zamanla gemişlemekte kimi zamanda daralmaktadır.
Tıp dilinde ateroskleroz olarak tanımlanan bu hastalık, damar tıkanmalarına, damar yapısının zayıflamasına ve bunun gibi müşabih durumların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı atardamar duvarının bağ dokusu ile kaplanması, damar sertliğinin ortaya çıkmasında ki en büyük etkendir. Atardamar bu sayede kan geçişlerini ayarlar, ancak elastiki yapısını kaybetmesi sonucu sertleşme problemi ortaya çıkar ve bu durum çeşitli komplikasyonların görülmesine neden olur.
Damar sertliği tedavisi
Tanı için, fizik muayenenin ardından doppler ultrason görüntüleme yapılır
Ayrıca bunun haricinde anjiyo uygulaması yapılarak damarların tıkanıklık ve daralma durumlarına bakılır. Hastalara bazen efor testi uygulanmaktadır. Bu işlemlerin ardından tedavi uygulanır.
Damarlardaki daralma aşırı değil ise ilaç tedavisi yeterlidir. Hastaya verilen kan sulandırıcı ilaçlar sorunun ortadan kalkmasını sağlar. Ancak durum vahim ise damar sertliğinin tedavisi için by-pass veya balon yöntemi uygulanır.
Bir önceki Bel fıtığı belirtileri nelerdir? başlıklı konumuzda bel fıtığı belirtiler ve bel fıtığının belirtileri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: damar kalkması, damar kalkması nasıl oluyor
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.