Demirin de fazlası zararlı!

Demirin de fazlası zararlı!

Kan tahlili yaptırmadan demir takviyesi kullanmayın!

Demirin fazla olması vücutta paslanma benzeri oksitlenme yaparak; damar sertliğine, tüm vücut hücrelerinin erken yaşlanmasına ve yağlanmasına yol açıyor. Karaciğer, pankreas ve eklemlerde ağır tahribatlara hatta demir zehirlenmesine bile neden olabiliyor.

Genetik ya da çevresel nedenlerle, vücuttaki demir miktarı artabilir. Dr. Nezih Hekim, demir artışının en büyük nedenlerinden birinin hemokromatoz denilen doğumsal bir hastalık olduğunu belirtiyor. MNTLAB Laboratuvar Hizmetleri Danışmanı Biyokimya Uzmanı Doç
Bu hastalıkta bağırsaklardan demir emilimi artıyor ve zamanla organlarda aşırı demir birikimine neden oluyor. Hastalığa anne ve babadan geçen arızalı herediter hemokromatoz (HH) olarak adlandırılan, demir tutulumu sağlayan HFE geninin neden olduğu biliniyor.

Ancak, vücutta demir birikimi her zaman genetik kusurlara bağlı olmayabiliyor. Bazen düzenli alınan kan transfüzyonu, bazen Akdeniz anemisi (Talasemi), bazen de alkol tüketimi ile gelişen kronik karaciğer hastalıklarına bağlı olarak vücuttaki demir miktarında artış görülebiliyor.

Demir haplarının aşırı kullanımı da demir zehirlenmesine yol açıyor. Az görülse de gebeliği sırasında içerisinde demir bulunan vitamin haplarını kullanan annelerin bebeklerinde de demire bağlı zehirlenmeler ortaya çıkabiliyor.

Hemokromatoz nedeni ile demir düzeyleri yüksek olan kişiler, bazen yaşamları boyunca hastalığının farkına varmıyor. Bazen de hastalık; eklem, karın ağrısı, sürekli yorgunluk ve halsizlikle kendini gösteriyor. Alkol alanlarda hastalığa bağlı şikayetler artarken, kadınlarda adet kanaması ile kan kaybına bağlı olarak hastalığın şiddetinde bir azalma söz konusu. Fazla demir halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi problemlere; karaciğer sirozu ve kalp kasında fonksiyon bozukluğuna yol açabiliyor.

Demir miktarının arttığı hangi laboratuvar testleri ile anlaşılır?

Kanda demir miktarı, total demir bağlama kapasitesi (TIBC), doymamış demir bağlama kapasitesi (UIBC) ve ferritin testleri ile ölçümlenir. Bu 4 test ile sadece hemokromatoz değil, demire bağlı diğer hastalıkların da tespit edilmesi mümkün. Açıklanamayan demir yüksekliği ile birlikte aşağıdaki hastalık veya şikayetlerden herhangi biri varsa genetik testler de istenebilir:

• Kronik yorgunluk, halsizlik, karın ağrısı (özellikle sağ üst kadran), ishal

• Eklemlerde iltihap (Artirit), kanser

• Geç başlayan diyabet, karaciğer büyümesi, siroz

• İktidarsızlık, libido kaybı, testis küçülmesi ve kısırlık

• Kadınlarda amenore ve diğer adet bozuklukları

• Hafızanın zayıflaması, depresyon

• Kalp kası bozukluğu, düzensiz kalp atımı, kalp yetmezliği

• Vücut kıllarında azalma

• Hipotiroidizm

• Denize gidilmediği halde derinin bronzlaşması

• Sıkça grip ve nezle olma

 

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.