->
Sebebi ise çok açık: Depresyon yaşının gittikçe düşmesi ve buna bağlı olarak artan şiddet olayları ile intiharlar. Aynı mutlu ifadeyle kendisine bakan öğrencilerden birini kaldırır ve sorar: “Çocuğum, söyle bakayım: Mutluluğun formülü nedir?” Öğrenci cevap verir: “İyimserlik+Kendine Güven-Karamsarlık = Mutluluk, öğretmenim.
Yukarıdaki diyalog, çoğumuzun kulağına absürd gelse de hayata geçmesi kuvvetle muhtemel. Zira İngiltere’de gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren ‘Mutluluk dersleri’ verilmeye başlanıyor.
Öğretmen mutlu bir ifadeyle derse girer. Dünyanın en prestijli okullarından Wellington College’in ardından İngiliz hükümeti de benzer bir inisiyatifle devlet okullarında mutluluk dersi verilmesini istiyor
Wellington College, geçtiğimiz nisan ayında önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren 14 yaş grubu öğrencilere mutluluk dersi verilmesini kararlaştırmıştı. Hükümetin sağlık konusunda danışmanı Lord Layard tarafından da onaylanan tasarıya göre söz konusu dersler başta birkaç pilot okulda, başarılı olması halinde ise tüm devlet okullarında müfredata girecek.
11 yaş grubuna verilecek derslerin, çocuklar arasında artış gösteren depresyon vakaları ve antisosyal davranışların önüne geçmesi bekleniyor. Pensilvanya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Psikolog Prof. Dr. Martin Seligman yaklaşık 2 bin öğrenciye hitap edecek öğretmenleri eğitmek üzere görevlendirilirken derslerde ABD’den ithal edilen özel davranış teknikleri kullanılacak. Seligman ve çalışma grubu, ‘Esneklik Programı’ adı verilen PRP tekniğini ilk etapta İngiltere’de 100 kadar eğitimciye öğretecek. ABD, Avustralya ve Çin’deki okullarda son 15 yıldır uygulanan teknik kapsamında öğrencilere problemlerle başa çıkabilme yolları öğretiliyor. Psikodrama tekniklerinin yer alacağı derslerde bir yandan öğrencilere özgüven aşılanırken, bir yandan da olaylara ‘olumlu’ bakma alışkanlığı ve tartışma anında sakinliklerini koruma alışkanlığı edinmeleri sağlanacak.
Depresyon yaşı 30′dan 14′e düştü
Deneme amacıyla yapılan dersler, sözkonusu tekniklerin çocuğun ruh halinin yanı sıra okuldaki performansını da olumlu etkilediğini ortaya koydu. Dersler kapsamında kullanılacak diğer ilginç bir teknik de ‘doğru nefes alma teknikleri’ olacak. Söz konusu tekniğin çocukların şahit olduğu olumsuz olaylar karşısında sükunetini korumasına yardımcı olması bekleniyor. İlk olarak Güney Tyneside, Manchester ve bir de kırsal bir bölgedeki okulda verilecek mutluluk dersleri, başarılı olması halinde ülke genelindeki devlet okullarında okutulacak.
Hükümeti böyle bir girişime sevk eden etkenlerin başında depresyon yaşının son yıllarda hızla düşerek 14′e inmesi geliyor. Uzmanlar rekor sayıda gencin ‘boşanmalar, sınavlar ve modern yaşamla baş edebilme baskısı’ gibi problemler yüzünden ruhsal bozukluk sınırında olduğunu ifade ediyor. İstatistikler devlet okullarında okuyan çocukların yaklaşık yüzde 10′unun “intihar düşüncesi, ağlama nöbetleri ve derin ümitsizlik” gibi durumları içeren depresyon göstergelerine sahip olduğunu ortaya koyuyor. 25 yıl öncesinde 30 olan depresyon yaş sınırı, bugün 14′e düşmüş durumda.
Zeynep KILIÇ
Turkuaz
Sayı: 224
KAYNAK: http://turkuaz.zaman.com.tr/
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.