->
Depresyonda olmak için bu belirtilerin hepsinin birden olması gerekmiyor ancak en az beşini kendinizde hissediyorsanız bir uzmandan yardım almalısınız. Mevsim değişiklikleri, tatil dönüşü iş hayatına adapte olamama, yorgunluk, isteksizlik, işten ayrılmak, sevdiği bir insanı kaybetmek gibi nedenler depresyona neden olabiliyor
Depresyonun belirtileri
* Kendini bitkin ve yorgun hissetme,
* Aşırı uyku uyuma ya da uykusuzluk sorunu,
* Önemli derecede kilo kaybı ya da aşırı kilo alma,
* Sinirlilik,
* Sürekli ağlama ya da yaşananlara rağmen ağlayamama,
* Cinsel isteksizlikle beraber keyif veren herşeyden vazgeçme,
* Dikkati bir konu ya da olay üzerinde toplayamama,
* Kendini önemsiz ve değersiz hissetme, güvensizlik, umursamazlık,
* İntihar düşüncesi ve ya intihar girişimi,
* Alkol ve ilaç bağımlısı olma,
* İnsanlardan uzaklaşma ve kendiyle başbaşa kalma isteği,
* Nedeni belli olmayan ağrılar,
* Karar verme yetisini kaybetme veya karar vermekte zorlanma. Her ne kadar halk arasında çok fazla anlaşılamasa da depresyon ciddi bir hastalıktır.
HURRİYET – Eğer bu ruh haliniz 10-15 günden fazla bir süredir devam ediyorsa ve hayatınız tümüyle etkileniyorsa dikkat! Çağın en çok görülen psikolojik hastalıklarının başında gelen depresyon sizi de içine almış olabilir. Şayet çoğu aynı anda bulunuyorsa zaten ağır bir depresyon geçiriyorsunuz demektir
Tedavi ertelenirse hastalığın süresi uzar ve depresyondaki kişi giderek ağırlaşır. Ağır depresyonda olan kişi iş yapamaz ve hatta sık sık intiharı düşünmeye başlayabilir. Ancak yine de unutmamak gerekir ki bu belirtiler herkeste zaman zaman görülebilir. Önemli olan bu belirtilerin ne kadar bir süredir devam ettiği ve günlük yaşamı nasıl etkilediğidir.
Depresyona giren insan nasıl düşünür?
Ortada yeterli bir neden yokken bile yaşanan olaylardan olumsuz sonuçlar çıkarır. Yaşananların olumlu taraflarını gözardı ederek olumsuz taraflar üzerine odaklanır. Kendisini fazla etkilemeyen ya da önemsiz olan detaylara takılır. Tek bir olumsuz olaya saplanarak genel yargılara ulaşır. Ya hep ya hiç kuralı ile mükemmel olmayan her şeyin kötü olduğu kanısına sahiptir. Kendi öz eleştirisini doğru yapamaz ve buna bağlı olarak başarıları gözardı ederek hataları büyütür.
Depresyon daha çok kimlerde görülüyor?
Depresyon her yaşta görülebiliniyor. Kadınlarda en sık 35- 45 yaşları arasında, erkeklerde ise 45- 65 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Yapılan istatistiklere göre kadınların depresyona yakalanma olasılığı erkeklere oranla daha yüksek. Bu oran hamilelikte, doğum sonrasında ve menapoz döneminde daha da artabiliyor.
Kalıtım da depresyonda etkili bir diğer neden. Yakın akrabalar içinde bu hastalığı geçirenlerin bulunması depresyona yakalanmayı kolaylaştırıyor. Depresyona yakalanma olasılığı en düşük insanların başında ise evli erkekler geliyor. İstatistikler son yirmibeş yılda depresyona giren insan sayısının yirmi kat arttığını bildiriyor.
Tedavi yöntemleri
Psikoterapi: Terapistle yapılan görüşmelerden oluşur. Gerekli olduğunda ilaç yardımı ile tedavi desteklenebilir.
İlaç tedavisi: Durumu daha ağır hastalarda daha çok antidepresan ilaçlar ile uygulanan tedavi çeşididir.
Elektrokonvülsif tedavi (EKT): Diğer tedavilere cevap vermeyen ağır vakalarda uygulanır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.