->
“18 Dakika: Odaklanın, Dikkatinizi Dağıtan Şeylerin Üstesinden Gelin ve Doğru İşleri Yapın” kitabının yazarı Peter Bregman, “Zor ve sıkıcı olan şeylerden kaçmak gibi anlık duygulara kapılıyor, hemen uzaklaşmak istiyoruz” diyor. Neden bu kadar kolay dikkatiniz dağılıyor?
C. e-posta ve alışveriş sitelerinin cazibesi bu yüzden. “Beyniniz ve İş” kitabının yazarı ve Harvard Tıp Fakültesi’nden Klinik Psikiyatri Yardımcı Doçenti Srini Pillay’a göre de beynin dikkat bölümü duygusal merkeze bağlı.
Gün içinde e-posta, internet gibi şeyler sizi çalışmaktan alıkoyuyor
Dolayısıyla güçlü bir duygu (iş arkadaşınızla sorunlar, evdeki sıkıntılar) dikkatinizi dağıtabilir. Buna bir de aynı anda birden fazla işi yürütme becerisini ekleyin. Chicago Profesyonel Psikoloji Okulu’nda ders veren Michael Komie’ye göre, iyi bir şey gibi algılanan bu beceri dikkat kapasitemizi azaltabiliyor. “İstisnalar her zaman vardır, ama işyerindeki ortalama bir personelin karmaşık bir sorunu çözmeye çalışırken başka işler de yapmaya çalışması çok kötü bir strateji” diyor Komie.
s. İşte dikkatinizi nasıl toplayabilirsiniz?
C. Pillay, beyninizde bir sıfırlama düğmesi canlandırmanızı öneriyor ve ekliyor, “O düğmeye basıp işi tekrar rayına oturtmam gerek”. Böylece dikkatimizi dağıtan şey arka plana itilebilir. Cambridge Davranış Araştırmaları Merkezi’ni kuran San Diego’lu Araştırma Psikoloğu Robert Epstein müzik dinlemeyi, yürüyüş yapmayı ve derin nefes almayı öneriyor.
s. Dikkatiniz kolay dağılmayacak şekilde güne nasıl hazırlanabilirsiniz?
C. Zamanınızı yapılandırın ve davranışlarınızın daha çok bilincinde olun, diyor Bregman. Örneğin, işe sürekli odaklanması gerektiğini hatırlamak için telefonun alarmını her saat başı çalacak şekilde ayarlıyor. Aç veya yorgunken dikkatiniz daha kolay dağılabilir. “O yüzden kendinizi yönetme faaliyetlerinizi, örneğin ne zaman yiyeceğinizi veya yürüyüş yapacağınızı planlayın” diyor Epstein.
s. Dikkat dağıtıcı şeylerin olumlu bir etkisi var mı?
C. Pillay’a göre, üretkenliğin ödülü olarak planlı bir şekilde dikkati dağıtmak beyni motive edip dikkati toplamayı kolaylaştırabilir. “Mola vermenin beyne ciddi bir katkısı var. Kafanızı meşgul eden önemli bir konuya kısa bir ara verdikten sonra odaklanarak kendinizi daha yaratıcı bile hissedebilirsiniz” diyor Pilay.
THE NEW YORK TIMES
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.