->
Sadece ağrısı değil, bizi normal eylemlerimizden alıkoyması ile de rahatsız eder ve acının yanında stresi de var eder.
Dil adaleden oluşmuş boğaz tabanına bağlı olan bir organdır. İşte bu rahatsızlıklardan bir tanesi de dilde meydana gelen ve konuşmamızı, yememizi, içmemizi engelleyen rahatsızlıktır. Ama rahatsızlıkların, vücudumuzun neresine etki ettiği de bize verdiği rahatsızlığın dozunu arttırabilir.
Sağlık, başlı başına önemli bir konudur
Görevi, çiğnemeye ve besinleri yutmaya yardımcı olmak, tad almak ve konuşmaya yardımcı olmaktır. Tat alma kabarcıkları (papilla) dilin her iki yanında bulunur. Ayrıca dil üzerinde, gırtlakta da bulunmaktadır. Frenilum da denen ince bir zar dili ağız tabanına bağlar. Bunun kısa olması peltek konuşmalara yol açar. Basit bir operasyon bu problemi küçük yaşlarda çözer.
Normal bir dil pembemsi beyaz renkte, nemli ve temizdir. Dilin koyu renk alması, kuruması, üzerinde tüylenme olması hastalık belirtisi olarak sayılır. Dil ile ilgili şikayetlerden biri dilde ki yanma ve acıdır hissidir. Dil yanması genellikle sindirim sistemindeki bozukluklardan kaynaklanır. Bu durum sindirim sistemi şikayetleri için doktora gitmekle çözülebilir. Bazen de dildeki yanma ve yaraların dişlere yapılan dolgu sonucu ortaya çıktığı anlaşılmıştır. Dolgu olan yerdeki elektrik potansiyelinin farkında bu durum oluşur.
Bazen dil düzeyi girintili çıkıntılı olabilir. Buna “coğrafya dili” denir. Antiseptiklerle, ağız yıkamakla vitaminlerle, kansızlığa karşı kullanılabilecek ilaç ve besinlerle tedavi edilebilir. Papillaların (tat alma kabarcıkları) aşırı uzayıp küçük siyah kıllar şeklini almasına “siyah kıllı dil” (Lingua nigra pilosa) denir. Bazı mantarlar, mikroplar ve antibiyotikler bu hastalığa sebep olarak gösterilmektedir.
Kızıl hastalığında, dil şişer, dil üzerinde küçük kabarcıklar belirir ve parlak, kırmızı bir renk alır. Görünün çileğe benzer bu yüzden “çilek dili” adı verilir.
Dilin mikropla, mantarlar ve virüslerle veya sivri ve çarpık dişler yüzünden iltihaplanmasına “glossit” denir.
Dil Yarası Tedavisi:
Ağız Gargarası: Antiseptik özelliği olan ağız gargaraları dil üzerinde bulunan yaranın iltihabının daha da büyümesini engeller.
Tuz ve Karbonat: Tuz ve karbonatla doğal bir antiseptik karışım yapabilirsiniz. Bir tatlı kaşığı tuz ve eşit miktarda karbonatı ılık bir bardak suda karıştırıp gargara yapılabilir. Bu işlemi günde 3-4 kez tekrar etmek yararınıza olur.
Dil Yarasının İlaçla Tedavisi: Fazlaca ağrınız varsa doktor kontrolünde ilaç kullanabilirsiniz.
Bir önceki Ağız Kokusu’na Son! başlıklı konumuzda ağız kokusu, ağız kokusu giderme ve ağız kokusu nasıl giderilir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: dilin saglıklı olabilmesi icin, dilin saglikli olabilmesi icin ne yapmaliyiz, dilin sağlıklı olabilmesi için ne yapmalıyız kısaca, dil sağlığını korumak için neler yapmalıyız, dilin sağlıklı olması için ne yapmalıyız
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.