->
Herkesin kendine göre dişçiden korkmasına farklı farklı sebepleri bulunmaktadır. Bazıları dişçiye asla gitmiyor, bazıları ise cesaretlenip gidiyor ama hiçbir işlem yaptırmadan masadan kalkıp yeniden evine dönüyor.
Dişçi korkusunu yenmek için
Dişçiden korkma, ağız içinde birçok sağlıksız ve çürük dişlerin artmasına sebep olduğu için hem ağız hijyeni bozulmakta hem de kişinin ciddi boyutta diş kaybına ve diş ağrısı çekmesine sebep olmaktadır. Peki dişçi korkusuna bir çare yok mu? Bu korku nasıl atlatılmalı? İşte sizlere uzman önerilerinden dişçi korkusunu yenmenin yolları.
Dişçi korkusu geçmişten günümüze halen devam eden, birçoğumuzun çocukluğunda kalan birçoğumuzun da tüm hayatı boyunca atlatamadığı bir korkudur
Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Psikoloğu Eda Bağcı, dişçi korkusunun yenmenin en etkili yolunun, güven olduğunu söylüyor. Bunun için hasta ve diş hekimi arasında ki iletişimin çok iyi olması ve hekimin hastasına etkili şekilde güven vermesi gerekmektedir. Aynı zamanda Bağcı’ya göre psikiyatrist- psikolog- diş hekimi işbirliğinin önemi oldukça büyüktür. İşlem sırasında kullanılan aletlerden korkma ya da yaralanma gibi mantıksız düşünceler hastalarda fobi haline dönüşmüştür.
Bağcı: “Kişinin diş hekimi ile geçmiş yaşantıları bu korkuyu oldukça etkilemektedir. Genellikle diş hekimi korkusu kişinin ağrılı bir tedavi yaşamasından sonra ortaya çıkar. Bunun yanı sıra diş hekiminin tedavi almaya gelen kişiye yaklaşım biçiminin de tedaviye duyulan korkuda etkili olduğu bilinmektedir. Kişinin kendi deneyimlerinin bu korkuya neden olmasının dışında dolaylı olarak bir başkasından duyduğu ya da gözlemlediği olumsuz yaşantılar yine kişiyi bu olumsuz öğrenmeye maruz bırakacaktır. Diş hekimi korkusu sadece diş hekimi, ağrılı tedavi, öğrenilmiş ya da dolaylı yoldan edinilmiş deneyimler sebebi ile gelişmez. Kişi beyaz önlük, ilaç kokusu veya tıbbi uygulamanın olduğu mekânlardan da olumsuz etkileniyor olabilir” diyerek, dişçi korkusunu yenmek için ise şunları önermektedir: “Hekiminin tedavi amacı ile gelen bireye güven vermesi, tedaviyi detayları ile paylaşması, hiç ağrı duymayacağı ve uyuşmadan yeterince emin olmadan herhangi bir girişimde bulunulmayacağını paylaşması gerekmektedir. Tedavi odasında kişinin dikkatini başka yöne kaydırabileceği görsel bir yayın veya rahatlatıcı bir fon müzik olabilir. Diş hekimi müdahale esnasında sıklıkla uygulamanın aşamaları hakkında bilgi verirse hastanın rahatlamasına yardımcı olacaktır. Hastanın korku ve kaygılarını net bir biçimde diş hekimi ile paylaşması tedavide işbirliğine neden olacak, kaygı veya korkulardan arınmış bir tedavi sağlanacaktır.”
Bir önceki yazımız olan Şeker hastalarına implant yasak mı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: dişçi korkusu nasıl yenilir, disci, disci korkusu belirtileri, dişçi korkusunu yenme, disciden korkmamak icin ne yapmali
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.